Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

IndyCar uvítá Ferrari s otevřenou náručí

IndyCar uvítá Ferrari s otevřenou náručí

Splní se Andrettiho sen?

Bylo by skvělé vidět Ferrari v IndyCar. Tuto naději už dlouhá léta chová v srdci ikona zámořského závodění a také mistr světa F1 z roku 1978 Mario Andretti.

„IndyCar Ferrari přijme s otevřenou náručí,“ tvrdil čtyřnásobný vítěz nejprestižnější americké formulové série v rozhovoru pro Gazzettu dello Sport. „A to nejen jako dodavatele motorů, ale i podvozků.

Je v tom ovšem malý háček. Současná pravidla vyžadují jednotná šasi, která vyrábí Dallara. „Prostě se předpis změní,“ odmítl starý pán v tom vidět problém. „Souboj dvou italských firem by měl patřičný náboj. Jsem pro to, aby Mattia Binotto tuto myšlenku Rogeru Penskemu alespoň navrhl.

Andretti měl se vzpínajícím se koníkem co do činění i během své aktivní kariéry. Titul ve F1 sice vybojoval ve službách Lotusu, ale s Ferrari slavil svoje první vítězství ve velké ceně v roce 1971 v jihoafrickém Kyalami. 

Mario Andretti v kokpitu ferrari míří za vítězstvím v Kyalami 1971. Foto: archiv

Nápad to není tak pošetilý, jak se na první pohled zdá. Enzo Ferrari o něčem takovém uvažoval již v polovině osmdesátých let. Dodnes nicméně není jisté, zda to mínil vážně nebo jen jako účinný nátlakový prostředek na vedení F1.

V nedávné minulosti údajně plánoval šéf společnosti Fiat Chrysler Sergio Marchionne v IndyCar nasazení koncernových pohonných jednotek. Neměly však nést logo Ferrari, nýbrž Alfy Romeo. S jeho smrtí z projektu sešlo.

Zdroj: FORMULE.cz