Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Podle Ecclestona týmy souhlasily s € 200 mil. stropem

Podle Ecclestona týmy souhlasily s € 200 mil. stropem

1 milion eur pro toho, kdo bonzne překročení rozpočtu?

Bernie Ecclestone dnes překvapil média hned dvěma zprávami. První je, že týmy už v podstatě odsouhlasili rozpočtový strop a druhou zprávou je, že může nabídnout odměnu 1 000 000 eur tomu, kdo porušení tohoto stropu některým z týmů bonzne.

Ecclestone přišel už i s částkou, se kterou by si týmy Formule 1 měly vystačit. Od příští sezony by tak žádný tým neměl utratit víc, než 200 milionů USD. Má to však ještě jeden háček:

"Rozpočtový strop jsme již odsouhlasili. Je to hotová věc.", prozradil novinářům Ecclestone.

"Všichni souhlasili s $200 miliony. Ještě bude nutné odsouhlasit, co všechno se do tohoto balíčku bude započítávat. Pokud tam nezahrneme všechno, jsem si jistý, že lidé najdou způsoby, jak pravidlo obcházet. Bude to ještě těžké."

Je dost pravděpodobné, že týmy mají velmi rozdílný představy o tom, co všechno by se mělo do 200 milionového stropu započítávat. Dietrich Mateschitz, majitel týmů Red Bull Racing a Scuderia Toro Rosso, nedávno zopakoval své výhrady vůči rozpočtovému stropu, který by nijak neomezoval výdaje Ferrari a Mercedesu na konkurenceschopnost jejich motorů. Zároveň se ale všichni shodují na tom, že kontrolovat automobilky při vývoji pohonných jednotek, by bylo velmi problematické. Menší týmy zase nejsou spokojeny, že k nim nejbohatší stáje chodí "lovit" nejlepší jezdce a nejdůležitější technický personál, včetně samotných technických ředitelů. Určitě by tedy uvítali, aby pod rozpočtový strop spadaly i všechny platy, ale například Ferrari nebo Mercedes budou pravděpodobně zásadně proti.

Alespoň že způsob kontroly dodržování nového pravidla, už má Ecclestone brilantně vymyšlený: "Uvažuji nad odměnou 1 milion eur pro kohokoliv, kdo by přišel s informacemi vedoucími k odhalení překračování rozpočtového stropu. Takovému týmu pak můžeme následující sezónu škrtnout tři nejlepší výsledky. To jsem zvědavý, jestli se pak ještě někdo odváží podvádět.", uzavřel Ecclestone.