Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Nedoceněná rychlost posádky Enge/Rosina na Brands Hatch

Nedoceněná rychlost posádky Enge/Rosina na Brands Hatch

Ohlédnutí za víkendem v Británii, pozvánka na Lausitzring.

Přestože posádka ve složení Tomáš Enge – Štefan Rosina patřila na britském okruhu Brands Hatch k těm nejrychlejším, tak pódiového umístění se bohužel při Blancpain Sprint Series nedočkala.

Závodní víkend pro československé duo začal již v pátek ráno. „Se Štefanem jsme společně zamířili k mému kamarádovi Darrenu Turnerovi, který vlastní jeden z nejlepších simulátorů a vyzkoušeli si okruh. O tom, že jsme se pilně připravili, svědčilo první místo v prvním volném tréninku. Ve druhém jsme zajeli čtvrtou pozici, a bylo jasné, že máme na to, abychom bojovali s našim Lamborghini Gallardo o nejvyšší příčky,“ připomíná začátek víkendu Tomáš Enge.

Bohužel další sled událostí posádku Enge – Rosina stál vytoužené stupně vítězů. Problém se zadním levým zavěšením po první části kvalifikace zapříčinil, že český jezdec nemohl nastoupit do druhé části a posádka tak musela vzít za vděk poslední pozici na startovním roštu kvalifikačního závodu. „Byla to obrovská škoda. Měli jsme na to být vpředu. Jeli jsme, jak nejlépe uměli a bylo z toho 9. místo v cíli kvalifikačního závodu. Tato pozice nám tedy patřila na startu hlavní jízdy,“ shrnul vystoupení v první jízdě Enge.

Ještě větší smůla však potkala posádku v hlavním závodě. Do závodu startoval Štefan Rosina, ovšem toho zablokoval jezdec startující před ním a Slovák se propadl o několik pozic. Rosinovi se dařilo prokousávat startovním polem zpět dopředu, ale pak přišel předjížděcí manévr na Nikiho Mayr-Melnhofa, který neustál situaci a černé Lamborghini poslal mimo trať. Pro československé duo tak závod předčasně skončil. „Byla to velká škoda, protože už od prvních tréninků jsme ukazovali, že na to máme. Nepovedla se kvalifikace a pak už se to s námi táhlo. Víkend jsme si užili, i když to tak výsledkově nevypadá. Trať Brands Hatch je naprosto fascinující, je to jako zmenšené Nordschleife. Zatáčky přes horizont, rychlé i pomalé pasáže a skoky přes obrubníky. Opravdu nádherý okruh,“ dodává k britskému víkendu Enge.

Dalším závodem pro českého jezdce bude třetí podnik ADAC GT Masters na německém okruhu Lausitzring. Pro Engeho to bude již sedmý závodní víkend v řadě. „Pro české fanoušky je to druhý nejbližší okruh, na kterém letos zřejmě pojedu. Z Prahy je to něco málo přes 200 kilometrů. Budu moc rád, pokud sem několik fanoušků zamíří. Navíc bude tento seriál zpestřen o několik slavných jmen. Za Audi pojede vedoucí jezdec průběžného pořadí šampionátu jezdců WRC Sébastien Ogier nebo bývalý jezdec týmu Toro Rosso ve formuli 1 Jaime Alguersuari, který pojede zase s Mercedesem. Určitě se bude na co dívat,“ poukazuje na následující víkend Enge a zároveň dodává: „My pojedeme s Camarem GT3, se kterým jsem vyhrál v Malajsii thajský šampionát vozů GT. Pro Camaro to bylo vůbec první vystoupení mimo Evropu a hned z toho bylo vítězství. Vysoko míříme také na Lausitzringu.“

Závodní víkend začíná na Lausitzringu v pátek volnými tréninky a dvěma kvalifikacemi. V sobotu a v neděli je na programu první a druhá jízda. Oba závody startují v 11:45 hod.

Více informací k závodnímu víkendu na Lausitzringu Zde