Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Rozhovor: Lewis Hamilton

Rozhovor: Lewis Hamilton

Já spával na gauči, Nico na luxusních jachtách.

Lewis Hamilton vyrůstal v bytě v Hertfordshire a dnes chodí se známou zpěvačkou, létá do Los Angeles a chystá se vyhrát Velkou cenu Monaka i celou sezónu Formule 1.

Vypadá to, jako by vám Sebastian Vettel předal štafetu…

Ano, je to tak a je to skutečně fantastické. Kdo by si pomyslel, že budeme mít takto skvělý začátek sezóny? A přitom se jako tým stále jen vyvíjíme! Věděl jsem, že tenhle tým půjde nahoru, ale s tímto jsem nikdy nepočítal. Takže si prostě užívám požehnání, kterého se mi dostalo a těším se z každého momentu. Za každé vítězství jsem nesmírně vděčný a nejraději bych byl, kdybychom takto mohli pokračovat ještě mnoho let.

Zdá se, že máte schopnost objevit se ve správnou chvíli na správném místě. Je to instinkt?

Ve skutečnosti nejsem vždy ve správný čas na správném místě, i když je pravda, že občas se mi to podaří. V roce 2005 jsem jezdil za ART (tehdy ještě AMS v F3 Euro Series) a tehdy jsem jistě byl ve správný čas na správném místě, pak jsem v roce 2006 opět závodil za ART (v GP2) a také to byla správná volba. Další rok byl také skvělý, protože jsem se dostal do McLarenu k Fernandu Alonsovi a hodně jsem se v ten rok naučil.

Takže jsem se asi opravdu párkrát objevil ve správný čas na správném místě, ale hrdý jsem až na můj přestup do Mercedesu. To bylo moje vlastní rozhodnutí. Neradil mi při tom otec, ten chtěl, abych zůstal v McLarenu, ani nikdo jiný. Mám velkou radost z toho, že jsem konečně vyspěl a udělal vlastní rozhodnutí.

Je již téměř jisté, že o titul budete bojovat jen vy a váš týmový kolega. V německých médiích se ale objevil názor, že Nico je na takový souboj příliš měkký, že mu chybí váš instinkt dravce. Je to pravda?

Řeknu vám to takto: Vyrůstal jsem v Stevenage (město v Hertfordshire) a spával na gauči. Nico vyrůstal v Monaku a užíval si letadla, hotely, lodě a všechny ty hezké věci.

Takže jsme asi rozdílní. Nemáme stejný hlad. Myslím, že ze všech 22 jezdců jsem já ten nejhladovější. Kdybych si myslel, že někdo po tom titulu touží víc než já, tak se sbalím a jdu domů.

Ze všech lidí v paddocku ale máte nejblíže k tomu, čemu se říká celebrita. Trávíte hodně času v Los Angeles, blízko k hudebnímu i filmovému byznysu. Říká se ale, že uspět v těchto odvětvích je ještě těžší, než uspět ve Formuli 1. Jak to vidíte vy?

Nemyslím, že byste mohli porovnávat hudební průmysl a Formuli 1. V první řadě je v hudbě široká konkurence a tady je nás pouze 22. Ale může být pravda, že stát se pěveckou nebo hereckou hvězdou je podobné, jako dostat se do F1. Velký rozdíl je ale v tom, jaká je kariéra jezdce finančně náročná. Dostat se na vrchol a začít vydělávat peníze je mnohem dražší, než vydat album. Například jedna sezóna v GP2 stojí 2 miliony eur. Samozřejmě, ani v hudbě to není procházka růžovou zahradou. Vím, jak se musela Nicole (Scherzinger) snažit, aby se dostala tam, kde je dnes.

Jaký by byl ideální výsledek nedělního odpoledne?

Pro mě nebo pro tým?

Pro vás.

Samozřejmě, že bych vyhrál. Fernando by byl druhý a Sebastian třetí.