Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Závod na Red Bull Ringu vyhrál Rosberg

Závod na Red Bull Ringu vyhrál Rosberg

Velká cena Rakouska - ZÁVOD

Po 11 letech se dnes Formule 1 definitivně vrátila do rakouského Spielbergu. Okruh prošel několika úpravami a změnil majitele, takže místo A1 Ringu je nyní známý jako Red Bull Ring. Po chladném pátečním a sobotním počasí teplota stoupla a jezdce na okruhu přivítalo příjemných 25 stupňů.

Z první řady odstartovala dvojice jezdců Williamsu, která překvapivě vyhrála včerejší kvalifikaci. První místo a čistší stopu si vybojoval Felipe Massa, za kterým startoval Nico Rosberg a po jeho boku Fernando Alonso. Štěstí nepřálo Lewisu Hamiltonovi, který musel startovat z osmé příčky a na Sebastiana Vettela dokonce zbylo pouze 12. místo.

Start se podařil Nicu Rosbergovi, který okamžitě předběhl Valtteriho Bottase. Mladý Fin se však nezalekl a rychle si své druhé místo vybojoval zpátky. Nejjasněji však zazářil Lewis Hamilton, který se během prvního kola probojoval na čtvrté místo, což znamená zisk 5 pozic.

Krátce po startu opět zradila technika čtyřnásobného mistra světa a kamery sledovaly jeho RB10 plazící se po trati téměř krokem. Skvělá první kola předváděly oba williamsy. Ty se okamžitě vzdálily dvojici stříbrných pronásledovatelů. Za Rosbergem a Hamiltonem byla již v 10. kole téměř 6 sekundová mezera.

Hamilton dostal po čtvrthodině varování z boxů, že by měl přestat tlačit na svého týmového kolegu a soustředit se na teplotu brzd. Tempo však přesto nezvolnil.

Ze špičky jel do boxů jako první Nico Rosberg, již v 11. kole. Hamilton zůstal na trati a dohnal oba jezdce Williamsu. O chvíli však celou trojici čekaly zastávky v boxech. Massa se ve výjezdu zařadil těsně před Hamiltona, ten ho však dokázal předjet v zatáčce číslo 2. Před nimi však zůstal Bottas a hlavně Rosberg, který se díky brzké zastávce dostal před oba williamsy. Na prvním místě zůstal Sergio Pérez, ten ale ještě neabsolvoval zastávku v boxech a celá čtveřice ho brzy dohnala.

Průběh závodu svědčil Jensonu Buttonovi, který se dostal na šestou pozici. Naopak, vůbec se nedařilo red bullům, Ricciardo bojoval s předními pneumatikami mimo první desítku a Vettel sice pokračoval v závodě, avšak zůstával na 22. místě s 1 kolovou ztrátou na špičku.

Svou jemnou práci s pneumatikami opět předváděl Pérez. Ten se ještě v 26. kole držel na prvním místě a brzdil čtyři adepty na vítězství, jezdící s novými pneumatikami. Až o kolo později se před něj dostali Rosberg a Bottas a o kolo později i Hamilton. Pérez zamířil do boxů až ve 29. kole.

Na problémy s technikou doplatil Daniil Kvjat, který musel ze závodu odstoupit.

Na špičce nadále probíhal souboj na ostří nože. Rosberg po výjezdu do asfaltové únikovky přišel o svůj náskok. Vettelovy problémy pokračovaly, v jednom ze soubojů s pomalejšími jezdci si poškodil přední křídlo, které musel nechat v boxech vyměnit.

Na páté místo se mezitím vrátil Fernando Alonso, který však na čtvrtého Felipeho Massu ztrácel 5 sekund. Sebastian Vettel definitivně balí v 37. kole. Pérez ve stejném čase žádá Force Indii, aby mu odklidila z cesty Hülkenberga jedoucího na sedmé pozici. Němec nedělal problémy.

V 40. kole zamířil k mechanikům Hamilton a vrátil se nejen před Magnussena, ale hlavně před Péreze, kterému tak zhatil plány na opětovný posun do čela závodu. V následujícím kole absolvoval zastávku i Rosberg a zařadil se před Hamiltona. O kolo později se již za Hamiltona vrací Bottas.

Massovi se hroutí plány na vítězství, když se po druhé zastávce vrací až za Péreze. Po 45 kolech vede Fernando Alonso, chybí mu však jedna zastávka u mechaniků.

Španěl zamířil do boxů na konci 47. kola a vedení tak přenechal Rosbergovi. Vrátil se na 6. místo a před sebou měl Massu a Péreze. Rosberg se mezitím drží více než jeden a půl sekundy před Hamiltonem.

20 kol před šachovnicovou vlajkou bylo zřejmé, že se bude opět rozhodovat mezi jezdci Mercedesu. Rosberg si však udržoval malý náskok a užíval si o kolo čerstvější pneumatiky. Závodu dominují vozy s motory Mercedes, v první devítce pouze Alonso na 6. místě.

Na technické problémy doplatil v 61. kole i Jean-Eric Vergne. Oba vozy Toro Rosso mimo hru, Sebastian Vettel mimo hru, Daniel Ricciardo zatím devátý. První "Velká cena Red Bullu" nedopadla podle rakouských představ.

Ve 66. kole si Pérez na čerstvých červených pneumatikách podal Magnussena a posunul se na 6. místo.

4 kola před koncem zavelel Hamilton do útoku a Rosberga stáhl na rozdíl 1.3 sekundy a v dalším kole stáhl ještě 1 a půl desetiny. V předposledním kole se Hamilton dostal do drobného smyku a pár desetin ztratil, do souboje se ale připletl pomalejší Bianchi a Hamilton dostal možnost používat DRS. Němec ještě v posledním kole zaváhal a Hamilton se dostal až za jeho křídlo, avšak Velkou cenu nakonec vyhrál.

Nico Rosberg vyhrává Velkou cenu Rakouska před Lewisem Hamiltonem, Valtteri Bottasem, Massou, Alonsem a Pérezem.

# Jezdec Tým Odstup Body
01. N. Rosberg Mercedes   25
02. L. Hamilton Mercedes +1.9 18
03. V. Bottas Williams +8.1 15
04. F. Massa Williams +17.2 12
05. F. Alonso Ferrari +18.3 10
06. S. Perez Force India +28.2 8
07. K. Magnussen McLaren +31.6 6
08. D. Ricciardo Red Bull +43.0 4
09. N. Hulkenberg Force India +43.6 2
10. K. Raikkonen Ferrari +46.9 1
11. J. Button McLaren +50.0  
12. P. Maldonado Lotus +1 kolo  
13. A. Sutil Sauber +1 kolo  
14. R. Grosjean Lotus +1 kolo  
15. J. Bianchi Marussia +2 kola  
16. K. Kobayashi Caterham +2 kola  
17. M. Chilton Marussia +2 kola  
18. M. Ericsson Caterham +2 kola  
19. E. Gutierrez Sauber +2 kola  
20. J. Vergne Toro Rosso odstoupil  
21. S. Vettel Red Bull odstoupil  
22. D. Kvyat Toro Rosso odstoupil  

 

Šampionát jezdců

1 Nico Rosberg Mercedes 165
2 Lewis Hamilton Mercedes 136
3 Daniel Ricciardo Red Bull Racing-Renault 83
4 Fernando Alonso Ferrari 79
5 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 60
6 Nico Hulkenberg Force India-Mercedes 59
7 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 55
8 Jenson Button McLaren-Mercedes 43
9 Felipe Massa Williams-Mercedes 30
10 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 29
11 Sergio Perez Force India-Mercedes 28
12 Kimi Räikkönen Ferrari 19
13 Romain Grosjean Lotus-Renault 8
14 Jean-Eric Vergne STR-Renault 8
15 Daniil Kvyat STR-Renault 4
16 Jules Bianchi Marussia-Ferrari 2
17 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 0
18 Marcus Ericsson Caterham-Renault 0
19 Pastor Maldonado Lotus-Renault 0
20 Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 0
21 Max Chilton Marussia-Ferrari 0
22 Kamui Kobayashi Caterham-Renault 0

 

Pohár konstruktérů

1 Mercedes 301
2 Red Bull Racing-Renault 143
3 Ferrari 98
4 Force India-Mercedes 87
5 Williams-Mercedes 85
6 McLaren-Mercedes 72
7 STR-Renault 12
8 Lotus-Renault 8
9 Marussia-Ferrari 2
10 Sauber-Ferrari 0
11 Caterham-Renault 0