Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Rozhovor: Susie Wolff

Rozhovor: Susie Wolff

Testovací jezdkyně Williamsu o ženách v F1 i problému s účesem.

Existuje něco jako "ženský pohled" na Formuli 1?

Neexistuje mužský nebo ženský pohled na jízdu ve voze F1. Existuje pouze pohled jezdce. Jsou to technicky nejvyspělejší vozy na světě a když je řídíte, je to ohromný pocit!

Kdy jste se naučili rozumět technice? Vozy F1 jsou nyní složitější než kdykoliv předtím.

Nezapomínejte, že jsem se závoděním začala jako 8 letá a první motorku jsem dostala, když jsem měla jenom 2 roky. Jezdím stejně dlouho jako piloti, kteří nyní nastupují do velkých cen F1. V takovém věku ještě neuvažujete nad svou kariérou, jen se bavíte a chcete vyhrávat a teď jsem ráda, že se mohu věnovat tomu, co mě baví. Už jako dítě jsem se vyrovnala s tím, že dělám něco, čemu se dívky obvykle nevěnují. Moji rodiče se nechovali, jako kdybych dělala něco divného a nikdy jsem nemusela řešit, co je určeno pro chlapce a co pro dívky. Ve třinácti jsem si uvědomila, že závodění nemusí být jenom koníček a že bych se mohla dostat do F1.

V motokárách jste soutěžili s Lewisem Hamiltonem, Robertem Kubicou, Kimim Räikkönenem i Nicem Rosbergem. Měli jste někdy pocit, že vás znevýhodnilo to, že jste žena? Oni se do na start první velké ceny dostali krátce po dvacítce, ale vám se to doteď nepodařilo.

Zažila jsem i pár podivných věcí. Vzpomínám si na jeden závod v Portugalsku, ve kterém jsem skončila celkově patnáctá. Když už začal ceremoniál na stupních vítězů, zazněla výzva: "Susie Stoddart nechť se prosím dostaví na pódium!" Nerozuměla jsem tomu, protože jsem přece zcela určitě neskončila mezi třemi nejlepšími. Týmový manažer ale řekl, abych tam běžela… Zavolali mě na pódium jako nejlepší jezdkyni! Nepotěšilo mě to. Nebyla jsem tam, abych byla nejlepší jezdkyní. Soutěžím, protože chci být nejlepší ze všech! Tehdy mi došlo, že se na mě někteří lidé dívají jinak, než jsem si myslela.

Proč se týmy F1 zdráhají posadit do auta závodnici?

Neřekla bych, že se zdráhají. Rozhodují se podle výkonnosti a žen na dostatečné úrovni je velice málo. Samozřejmě, najde se pár lidí, kteří jsou vysloveně proti závodnicím, ale to nic nezmění na tom, že dříve nebo později to některá z nás dokáže a oni to budou muset přijmout. Padok je tak trochu jako bazén plný žraloků a vždy se najdou lidé, kterým by příchod jezdkyň nevyhovoval.

Existuje šance, že vás příští rok uvidíme na startech velkých cen?

Williams má nyní dva velmi dobré jezdce, takže asi ne.

V posledních desetiletích se ženy prosadily i v oblastech, které byly dříve čistě mužskou záležitostí. Proč to v F1 trvá tak dlouho?

Především chybí ženský vzor, který by dívky přiměl k tomu, aby to také zkusily a na to navazuje druhý problém - v motokárách jezdí mnohem méně dívek než chlapců. Dokud bude v motokárách soutěžit málo dívek, bude i málo žen, schopných závodit ve vrcholných disciplínách. Pomalu se to ale začíná zlepšovat. Claire Williams je vzorem, já jsem vzorem… Obě ukazujeme, že se to dá a to může dívky inspirovat.

Jak vypadá váš účes po tom, co si složíte přilbu?

Když si sundám přilbu, vypadají moje vlasy strašně. Můj inženýr mi vždy dá vědět, jak na tom jsem a když zavrtí hlavou, znamená to, že bych si měla nasadit čepici. (smích)