Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Massa: Jednou se ke mně štěstí opět vrátí

Massa: Jednou se ke mně štěstí opět vrátí

Rozhovor s Felipe Massou

Felipe, toto je pro tebe velmi divoká sezóna. Zdá se, že smůla je tvůj oblíbený společník. Ptáš se někdy sám sebe: "Proč zrovna já?"

Ano, občas. Snažíte se pochopit, proč se vždycky něco stane právě vám, ale jinak zůstávám pozitivně naladěn, protože vím, že se to jednou musí změnit. Jsem si jistý, že se na mě štěstí opět usměje. Dokonce jsem si jistý, že to bude již tento víkend!

Tato otázka se sice obvykle klade nováčkům, ale… Proč máš letos tolik nehod? Byl jsi zapojen do několika velmi dramatických momentů, to ale asi nebylo tvým záměrem…

To se prostě stává. Mám za sebou sezóny, ve kterých se mi kolize téměř úplně vyhnuly. Tento rok je jiný. Možná jsem prostě nebyl ve správný čas na správném místě. Ale doufám, že to už skončilo. Skutečně doufám. (smích) Vždycky je frustrující končit závod v bariérách. Chci dát konečně opět prostor mému pravému já a ukázat, co všechno dokážu.

Z dvanácti závodů si nebodoval v sedmi, zatímco Valtteri bodoval ve všech kromě jednoho. Dokážeš to vysvětlit? Co si slibuješ od zbytku sezony?

Těším se spolu s Valtterim, je skvělý. Vyrůstá z něj skvělý jezdec. Pokud jste spravedliví, musíte uznat, že je fantastický a skvěle se nám spolupracuje. Jsem přesvědčen, že můj čas ještě přijde. Bojujeme o pozici (v Poháru konstruktérů) s Ferrari a spolu je můžeme porazit.

Kdyby se ti podařilo dostat Williams před Ferrari, měl by si pocit zadostiučinění?

Určitě ano, ale kvůli týmu. Vzpomeňte si, jak se Williamsu vedlo v posledních letech a pak se podívejte, jak se mu daří nyní. Skončit před týmem jako Ferrari by bylo pro každého velkou satisfakcí. Také by to mohlo hodně znamenat pro budoucnost týmu.

Jaká je teď tvoje role? Lidé z Williamsu říkají, že jsi přispěl k jejich návratu na vrchol, ale prvořadým úkolem jezdce je získávání bodů a těch má Valtteri třikrát tolik co ty.

Jistě bych na tom mohl být i líp, s výsledky nemohu být spokojený, ale jsem hrdý na svou práci. S týmem pokračujme krok za krokem a já jsem součástí tohoto vývoje. S výsledky skutečně nemohu být spokojen, ale ještě zbývá 7 závodů a věci se mohou rychle změnit.

Williams se vždy zaměřoval hlavně na pohár konstruktérů. Je to pro tebe takhle jednodušší?

Pohár konstruktérů je nyní důležitější než cokoliv jiného. Každý příčka pro nás znamená nesmírně mnoho, protože to ovlivní naši budoucnost. Pokud chceme lidem dokázat, že jsme opět špičkovým týmem, musíme se umístit mezi nejlepšími. V této chvíli se ani moc nezajímám o svou pozici, důležitější je pozice týmu. To je nyní pro nás nejdůležitější.

Na třetí Ferrari ztrácíte pouze 10 bodů, snadno byste je mohli dohnat…

Ano, může se nám to podařit už tento víkend. Ale pokud se nám to nepodaří tady, stále zůstává dostatek závodů a v Abú Zabí se bude udělovat dvojnásobek bodů. Nakonec beztak záleží jenom na pořadí po posledním závodě.

A jak bude tento příběh pokračovat? Letos je vaší výhodou motor Mercedes…

I v případě, že by se ostatním výrobcům podařilo Mercedes dohnat, budeme mít konkurenceschopný motor a můžeme postavit lepší vůz. Už jsme udělali jeden velký krok, ale některé věci trvají déle než rok. Letos možná skončíme třetí, ale příští rok chceme být druzí nebo první.