Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mattiacci: Raději rychle zapomenout

Mattiacci: Raději rychle zapomenout

Ferrari si domácí velkou cenu představovalo jinak.

"Ve Formule 1 občas přijdou dny, na které byste nejraději zapomněli a tohle byl určitě jeden z nich," řekl v Monze nový šéf Ferrari.

Scuderia se snažila tifosi potěšit alespoň v trénincích, v nichž její jezdci dosahovali časy srovnatelné se špičkou. Zklamání přišlo už v sobotní kvalifikaci, Kimi Räikkönen nepostoupil mezi 10 nejrychlejších a ani Fernando Alonso nestačil na jezdce Mercedesu, Williamsu a McLarenu. Katastrofa však přišla v neděli, když Španěl odstoupil pro poruchu motoru. Räikkönen nedokázal z F14 T vydolovat rychlost na lepší než 9. místo, a tak se domácí fanoušci dívali, jak si jejich milovaný tým ze závodu odváží mizerné 2 body.

"Bohužel, neexistuje žádný způsob, jak předpovědět problém jaký postihl Fernandovo auto. Je mi velice líto, že se to stalo právě tady v Monze, v našem domácím závodě," pokračoval smutný Mattiacci. "Udělali jsme pokrok, ale i tak jsme věděli, že nás čekají 2 těžké závody." (Spa a Monza)

Alonsův závod ukončila porucha ERS, systému na obnovu energie z brzd a výfuku. Räikkönenovi a jeho mechanikům se po kvalifikaci podařilo odstranit problémy s ovladatelností, Finovi v dosažení lepšího výsledku prý zabránila nemožnost předjíždět pomalejší soupeře. K nízké maximální rychlosti se při jízdě za jiným vozem přidala masivní ztráta přítlaku v zatáčkách.

Italskou stáj jistě netěší, že 6 závodů před koncem sezony ztrácí na vedoucí Mercedes již 292 bodů, ještě horší ale je, že opět spadla až na 4. místo průběžného hodnocení Poháru konstruktérů. Před závodem v Monze měla před Williamsem 10 bodový náskok, teď na něj 15 bodů ztrácí.