Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Slovní přestřelka mezi Mattiaccim a Kaltenbornovou

Slovní přestřelka mezi Mattiaccim a Kaltenbornovou

Potřebuje F1 malé týmy s pomalými vozy?

Jedním z témat všech rozhovorů a tiskovek před i po Velké ceně USA byla absence Caterhamu a Marussie a jejich možný bankrot, který by se mohl jako mor rozšířit i na středně velké týmy jako Force India, Sauber či Lotus. V neděli večer dostal Marco Mattiacci otázku, zda F1 potřebuje malé týmy a jeho odpověď mnohých nepotěšila.

"Není to otázka malých a středních týmů. F1 potřebuje konkurenceschopné týmy," vysvětlil šéf Scuderie Ferrari. "Na světě je mnoho velkých společností a velkých značek, které by mohly využít tuto fenomenální platformu jménem Formule 1. Podnikatelé musí mít důvod proč… Skvěle spolupracujeme s Haasem, ale on ví, co chce. Má dlouhodobý plán, má projekt, bude schopen investovat a má dobrý důvod, obchodní důvod, proč vstoupit do Formule 1.

Potřebujeme konkurenceschopné týmy. Nebudu mluvit o malých nebo středních, protože potřebujeme konkurenceschopné týmy se solidním obchodním i finančním zázemím."

Mattiacci tedy nepřímo naznačil, že šéfové a majitelé současných menších týmů nedělají svou práci správě a pěkně tak rozzuřil Monishu Kaltenbornovú. Šéfka Sauberu na chvíli zapomněla, od koho nakupují motory, nebrala si servítky a připomněla Mattiacciho vlastní problémy.

"Nebyl to náhodou Marco, kdo nedávno upozorňoval, že musí čelit otázkám partnerů (Ferrari) ohledně návratnosti jejich investic?" položila Kaltenbornová řečnickou otázku, na kterou dobře znala odpověď. "Co když partneři, kteří do týmu přinášejí spoustu peněz, přijdou a začnou klást nepříjemné otázky? "Tato show již není zajímavá, sledovanost klesá, tak jak se mi vrátí mé investice?"

Ráda bych viděla, co by zbylo z jeho byznys plánu, pokud by přišel o tenhle druh partnerů nebo podporu výrobce. Jsem přesvědčena, že bez podpory výrobce nemůžete mít v současné F1 funkční obchodní model. A můžete si být jisti, že vím, o čem mluvím."