Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Mattiacci: Mercedes jde proti základním myšlenkám F1

Mattiacci: Mercedes jde proti základním myšlenkám F1

Ferrari je připraveno změnit Formuli 1 k lepšímu.

V Brazílii se o víkendu konala předposlední velká cena sezóny, ale většinu šéfů týmů F1 více trápí výsledek společného jednání s Berniem Ecclestonem než výsledek závodu. Tři nejmenší týmy se obávají, že se jich chtějí mocní tohoto sportu zbavit, nebo budou odsouzeny do role zákaznických B-týmů. Představitelé Red Bullu a Ferrari zase nejsou spokojeni s výsledkem druhé části jednání, v níž se jim nepodařilo dohodnout s Mercedesem. Oba týmy chtějí více prostoru pro vývoj motorů, ale Mercedes nečekaně nabídl pouze směšný kompromis (5 žetonů během sezony) a nakonec se nic nevyřešilo. Podle Mattiacciho se Mercedes nedrží základních myšlenek Formule 1.

"Neustále diskutujeme, ale jeden z hráčů pořád mění své postoje," řekl šéf Scuderie Ferrari. "Ale nadále na tom pracujeme, nikdy se nevzdáme základních myšlenek Formule 1 - inovování a soutěžení. Někdo s námi tyto hodnoty asi nesdílí, ale zároveň musím říct, že se každý snaží přijít s nějakým kompromisem. Každý chápe, že potřebujeme změny."

A jak se Mattiacci staví k možnosti nasazení třetího vozu nebo nabídnutí rok starého vozu menšímu týmu? Nevyloučil ji, důležitý je pouze úspěch F1 jako celku.

"Měli bychom mít společný plán. Velký společný plán jak zlepšit sport, příjmy, zábavu. Nemyslím, že to bude náročné, ale musíme přijít s něčím komplexním. Všichni chceme lepší F1, ale musíme najít správný směr. V tomto sportu jsem pouze 5 měsíců, takže nemohu být ústřední osobností těchto změn, ale Ferrari jako obvykle udělá vše pro úspěch Formule 1."