Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Haas by nejraději od Ferrari kupoval celé monoposty

Haas by nejraději od Ferrari kupoval celé monoposty

Takto se alespoň pokusí získat vše, co dovolí pravidla.

Gene Haas se již naplno ponořil do budování amerického týmu Formule 1, a přestože se jeho monoposty na start dostanou až v roce 2016, už nyní si zajistil plnou podporu Ferrari. Italský výrobce luxusních supersportů získá pozornost amerických fanoušků a Haas zase silného technologického partnera. Od Ferrari by chtěl nakoupit vše, co mu umožní předpisy.

"Pokusíme se od nich získat tolik součástek, kolik nám dovolí FIA," řekl Haas NBCSN. "Měli by nám dodat motor, převodovku, části šasi, zavěšení a myslím, že také kola. Chceme vše, včetně režimů řízení.

Pravidla povolují, aby velké týmy pomáhaly malým a my doufáme, že se nám od Ferrari dostane velké pomoci a že nám ukáže správný směr. Potom budeme potřebovat spoustu dalších lidí, aby nám pomohli tyto části vyrobit, přičemž jedním z našich subdodavatelů bude pravděpodobně Dallara. Alespoň v první fázi si chceme co nejvíce věcí pronajmout nebo koupit, protože jsme zde v první řadě kvůli závodění."

Gene Haas si zakládá na tom, že jeho tým bude americký a podporu bude hledat především ve Spojených Státech, ale nutně potřebuje také menší základnu v Evropě, kde se koná nejvíc velkých cen i společných testů Formule 1. Závodní tým bude tedy sídlit někde ve Velké Británii.

"Ferrari má sídlo v Itálii a naše továrna se nachází v Kannapolisu, takže potřebujeme další základnu, která bude někde na jihu Velké Británie, kde sídlí všechny (britské) týmy. Už jen zvládnutí logistiky bude velkou výzvou."

Mnozí by již nyní chtěli vědět, koho Haas posadí do svých dvou monopostů. V jednom by prý měl sedět Američan a ve druhém zkušenější jezdec, ale na takové rozhodnutí má americký tým ještě přinejmenším rok času. V NASCAR zaměstnává Stewart-Haas známého Kurta Busche, který je sice už na kariéru jezdce F1 příliš starý, ale jeho šéf mu i tak slíbil, že se bude moci v monopostu Formule 1 alespoň svézt.

"Nejprve ale bude muset vyhrát Sprint Cup!" Dodal se smíchem Haas.