Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Haas: Soupeři jsou nespravedliví

Haas: Soupeři jsou nespravedliví

Jeho tým si zaslouží uznání

Gene Haas v rozhovoru pro oficiální web F1 prozradil, že ho mrzí, když se jeho týmu a zaměstnancům nedostává respektu, jaký by si za dosažené výsledky zasloužili. Situace se opakuje i na začátku této sezony. Vozy Haasu nečekaně konkurují továrním renaultům i mclarenům, což se ale připisuje Ferrari, od něhož Haas nakupuje vše, co pravidla F1 umožňují.

"Když se nám nedaří, lidé o nás mluví jako o dalším blbém americkém týmu," řekl Haas. "A když se nám daří, tak jsme týmem Ferrari. Lidé, kteří u nás pracují, se nikdy nedočkají uznání. Přitom když si to porovnáte, tak náš vůz se moc nepodobá na žádný jiný. Máme jinak rozmístěné chladiče. Naše deflektory pracují úplně jinak. Tyto věci rozhodně nejsou od nikoho okopírované, byly navrženy u nás."

Pravidla umožňují Haasu používat motor, převodovku, zavěšení kol, hydrauliku i elektroniku Ferrari a vozy si nevyrábí sám, staví je zkušená italská společnost Dallara. Nicméně není to jediný tým, který si některé věci raději koupí, než by je měl sám vyrábět a to není řeč pouze o motorech.

"Když se podíváte na týmy jako Force India, Williams, Toro Rosso, všechny mají (smluvní) vztahy s různými výrobci motorů, převodovek a komponentů. My se odlišujeme tím, že máme na všechno jednoho dodavatele.

Jednak to dobře funguje a jednak nevidím jiný způsob, jak založit nový tým. Vůz F1 nelze postavit vzadu na dvoře ani někde v garáži. Ty časy jsou už dávno pryč, dnes už se to nedá. Tyto vozy jsou neuvěřitelně složité. Před mnoha lety bylo možné pořídit si nějaké šasi, do něj motor, dokoupit zbytek a poslat to na trať. Dalo by se tedy říci, že děláme něco blízké kořenům F1."