Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prodromou již pracuje ve Wokingu

Prodromou již pracuje ve Wokingu

McLaren má nového šéfinženýra.

Peterovi Prodromouovi vypršel i poslední závazek vůči Red Bullu a v McLarenu ode dnes pracuje na voze pro příští sezónu. Britský tým mu svěřil roli šéfinženýra.

Prodromou je jednou ze dvou hlavních postav sporu mezi McLarenem a Red Bullem. Prodromou dosud zastával významnou pozici v aerodynamickém oddělení Red Bull Racingu. Spolu s Danem Fallowsem se však rozhodli vystoupit ze stínu Adriana Neweyho, sepsali výpovědi a nechali se najmout McLarenem. Důležití inženýři však nemohou odejít ze dne na den a v Red Bullu měli zůstat ještě do konce roku, ale už jen na pozicích, na kterých by se nedostali k citlivým informacím o voze pro sezónu 2015. Z Red Bullu se však rozhodl stáhnout i Adrian Newey a u Rudých býků se najednou uvolnili zajímavé pozice i finanční prostředky.

V této situaci zařadil Fallows zpátečku a prohlásil, že k McLarenu nejde a navzdory platné smlouvě s britským týmem podepsal novou smlouvu s Red Bullem. Pro McLaren nemělo smysl, táhnout Fallowse do týmu proti jeho vůli, s Red Bullem se ale dohodl na kompenzacích, jejichž součástí je i předčasné uvolnění Prodromoua. Prodromou už v aerodynamickém oddělení McLarenu pracoval v letech 1991 až 2006, takže se v podstatě po letech vrací domů.

"Je skvělé vrátit se zpět do McLarenu a vidět všechny ty známé i nové tváře," řekl nový šéfinženýr. "Z vlastní zkušenosti vím, jaký vášnivý, soustředěný a schopný závodní tým zde sídlí. I já jsem odhodlán pomoci s napsáním nové, úspěšné kapitoly v historii McLarenu."

Aerodynamika přivítal v týmu jeho šéf, Eric Boullier: "Peter už dokázal, že je jedním z nejschopnějších a nejinteligentnějších inženýrů ve Formuli 1. Všichni v McLarenu se už těší na jeho přínos a pomoc při realizování našich ambiciózních plánů."