Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jižní Korea se chce vrátit do kalendáře F1

Jižní Korea se chce vrátit do kalendáře F1

Soul plánuje noční závod podobný Singapuru.

Jižní Korea hostila závody Formule 1 od roku 2010 do roku 2013, ale podnik byl neúspěšný po každé stránce. Okruh příliš vzdálený od hlavního a největšího města země, Soulu, každý rok trpěl nízkou návštěvností a odhaduje se, že projekt své investory nakonec obral o přibližně 200 milionů amerických dolarů.

V Singapuru však novináři přistihli Bernieho Ecclestona při rozhovoru s jihokorejskou delegací. Nešlo však o bývalé organizátory Velké ceny Jižní Koreje. Jednání s Ecclestonem vedl Čung Jung-čo, který Formuli 1 přivedl do východoasijské země i poprvé.

Čung Jung-čo byl po prvních neúspěšných letech propuštěn a měl čas vypracovat nový plán. Všiml si velký úspěch Singapuru, který učinil ze závodu F1 velkou nablýskanou show a jehož roční příjmy z turismu údajně díky F1 vzrostly o 100 milionů USD. A něco velmi podobné by chtěl korejský podnikatel zorganizovat i v ulicích Soulu, a to již v roce 2016.

"Jednají s Ecclestonem o výši ročního poplatku za právo zorganizovat velkou cenu a už mají předběžnou dohodu, že první závod v centru Soulu se pojede v roce 2016. Singapuru trvala výstavba budov méně než rok a Čung je přesvědčen, že to zvládne za stejný čas,“ uvádí zdroj novin Today.