Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dojde ke zrušení pravidla o zmrazování vývoje motorů?

Dojde ke zrušení pravidla o zmrazování vývoje motorů?

Návrh prošel přes Strategickou skupinu, ale…

Přijímání nových pravidel pro Formuli 1 není vůbec jednoduchá záležitost, proces zahrnuje hned 3 hlasování. O návrhu na nové pravidlo nejprve hlasují členové Strategické skupiny Formuli 1, a pokud návrh projde, musí ho ještě schválit Komise Formule 1 a Světová rada motorsportu FIA. Když se tedy Marco Mattiacci a Christian Horner rozhodli protlačit zrušení pravidla zakazujícího vyvíjet pohonné jednotky během sezóny, věděli, že to nebudou mít jednoduché.

Mercedes momentálně disponuje nejvýkonnějšími pohonnými jednotkami, a i když nejprve naznačoval možnost malé úpravy pravidel, později došel k závěru, že by se mohlo jednat o zbytečné vyhazování peněz, které by rozložení sil beztak nezměnilo. Tandemu Ferrari - Renault se přesto podařilo návrh protlačit přes Strategickou skupinu a nyní čekají na setkání Komise F1.

"V Singapuru se všechny týmy jednomyslně shodly na společném postoji, ale zdá se, že Mercedes od té doby změnil svůj postoj," vysvětlil novinářům nespokojený Christian Horner, šéf Red Bullu, který bude od příští sezony úzce spolupracovat s Renaultem.

"Měli jsme strategickou schůzku a na základě souhlasu většiny jsme návrh posunuli Komisi Formule 1. Musíme tedy čekat, jak dopadne hlasování Komise. Máme podporu FIA, máme podporu FOM a máme podporu týmů nezásobovaných Mercedesem. Výsledek budeme znát v průběhu měsíce."

Nový šéf Scuderie Ferrari, Marco Mattiacci, se snaží zůstat optimisticky naladěn: "Zmrazení motorů nepatří do F1, takže souhlasím s Christianem (Hornerem). Máme většinu hlasů a směřujeme ke zrušení zmrazování vývoje motorů. Uvidíme, co se stane během setkání Komise F1."

Pokud by se však měla změna týkat již sezóny 2015, muselo by návrh v hlasování podpořit všech 11 týmů. Pravděpodobnější by tak mohla být změna od roku 2016.