Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

FIA zveřejnila detaily Bianchiho nehody

FIA zveřejnila detaily Bianchiho nehody

Jeho a Sutilův smyk nebyly zcela stejné.

FIA včera zveřejnila některé detaily týkající se nehody Julese Bianchiho. Tiskové konference se zúčastnil ředitel závodů F1 Charlie Whiting, prezident FIA Jean Todt, hlavní lékař Jean-Charles Piette a koordinátor záchranářů Ian Roberts.

Whiting nejprve popsal, jak Sutil ztratil kontrolu nad svým vozem: "Byla tam suchá stopa, ale když déšť zesílil, dostala se voda i do ní. Adrian po širším průjezdu zatáčkou ztratil kontrolu nad vozem a ten se začal točit. V tomto bodě byl ale vlastně za Julesem.

Pilotovi Marussie se stalo něco podobného o kolo později. Trefil stejnou louži, ale je tu pár odlišností. Především v tom, že jeho vůz se nezačal točit. Proto měl trochu jinou trajektorii (jako Sutilův vůz)."

Whiting odmítl odhadnout, v jaké rychlosti vlastně Bianchi narazil do mobilního jeřábu, to ukáže až vyšetřování. Podle něj však zvládli stevardi svou práci výborně a na havárii nemohli zareagovat lépe.

"Reakce stevardů, výjezd bezpečnostního vozidla a vozidla lékařů, způsob jakým byl Bianchi vyproštěn z monopostu, příjezd sanitky, nic z toho se nedalo udělat lépe. Máme na takové situace vypracovaný postup, takže v případě potřeby přesně víme, co máme dělat."

Bianchi je stále na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Mie a Marussia se rozhodla, že jeho monopost ponechá v Rusku prázdný. Dnes v kvalifikaci i zítra na startu tak uvidíme pouze jeden z jejich monopostů, zatímco druhý zůstane zaparkovaný v garáži.