Novinky

  • 25.07.2024 Neutral Ivana Ulmanová po 18 letech končí ve vedení Automotodromu Brno

  • 25.07.2024 Good Esteban Ocon bude v příští sezoně působit v týmu MoneyGram Haas F1

  • 25.07.2024 Bad Verstappen kvůli motoru přijde o 10 míst na startu VC Belgie

Facebook Instagram

Ecclestone: Za krizi asi můžu já

Ecclestone: Za krizi asi můžu já

Boss F1 mění strany, chce více peněz pro chudé.

"Asi je to moje chyba," přiznal v Austinu Bernie Ecclestone. Dlouholetý šéf F1 připouští, že jeho systém odměňování příliš zvýhodňuje velké týmy.

Už dlouho se ozývají hlasy tvrdící, že současný systém není dlouhodobě udržitelný a postupně zničí jeden malý tým za druhým. Před Velkou cenou USA se naplnil nejhorší možný scénář, když peníze nedošly jednomu, ale najednou hned dvěma týmům. Caterham i Marussii může zachránit jen nový bohatý kupec, ale zájemci o ztrátový podnik se hledají těžko. Absence těchto týmů posunula do pozice nejpomalejších, nejmenších a nejslabších stájí Sauber, Lotus a Force Indii, které vyžadují rychlou a velkou úpravu rozdělování příjmů Formule 1. Nejotevřeněji problém popsal Bob Fernley z Force Indie, který upozornil na extra příjmy velkých týmů a nespravedlivý systém odměňování, který má na svědomí právě Ecclestone a jeho dvoustranné dohody s velkými týmy.

"Problémem asi je, že velká část peněz se nerozděluje správně. Asi je to moje chyba," přiznal 84 letý Ecclestone. "Když jsem ty dohody uzavíral, byl jsem přesvědčen, že konám správně."

Bob Fernley také naznačil, že by menší stáje mohly bojkotovat dnešní závod a nechat na trati pouze silné týmy. Ecclestone si je ale jistý, že se tak nestane.

"To jsou kecy, můžete na ně rovnou zapomenout. Ujišťuji vás, že budou závodit. Garantuji to. Obávám se pouze toho, zda budou závodit příští rok. Musíme najít komplexní řešení. Vím kde je problém, ale nevím jak ho odstranit. Momentálně s tím nikdo nic nedělá, protože nemůže. Svazují nás předpisy. Pokud bychom byli v pozici, ze které bychom mohli malým týmům pomoci ven z jejich problémů, tak bychom to udělali. Pokud bychom ale nyní některému týmu dali 10 tisíc dolarů, museli bychom dát 10 tisíc i všem ostatním.

Mně nezáleží na tom, jak se ty peníze rozdělí. Kdyby za mnou přišli (zástupci velkých týmů) a řekli, že chtějí změnit způsob rozdělování peněz, potřeboval bych jen kousek papíru. Myslím, že pokud to někteří lidé budou chtít vyřešit, tak to vyřešíme. Jde o důležité lidi tohoto sportu, kteří budou muset něco obětovat pro dobro sportu."