Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Přežijí nejlepší!

Přežijí nejlepší!

Rozhovor s Maxem Verstappenem

Myslíš, že budeš schopen okamžitě týmu říct, co od něj potřebuješ a co je třeba udělat s vozem?

Toto bývá na začátku vždy těžké. Ale určitě se vždy objeví nějaké věci, na které se musíte zaměřit a změnit je tak, aby vám vyhovovaly.

V Austinu Mario Andretti řekl, že je z tvého postupu do F1 nadšený a že sport už potřeboval jezdce ve tvém věku. Ale nemáš pocit, že lidi mnohem víc zajímá tvůj věk než tvé jezdecké umění?

To se uvidí příští rok! Ve skutečnosti mi to nedělá velké starosti. Nakonec, věk je jen číslo, a pokud budu dobře připraven, není důvod, abych měl s něčím problémy. Důležité jsou pouze zkušenosti.

Na co se nejvíce těšíš?

Myslím, že na Melbourne. Na moment, když zhasnou startovací světla…

Letos sis asi zvykl závodit v čele pelotonu…

A teď budu mít pochopitelně úplně jiné cíle. Dlouho jsem toužil dostat se sem a řekl bych, že je dobře začít v týmu jako tento (Toro Rosso). Naskočit rovnou k špičkovému týmu vám může zničit kariéru. Něco takového se stalo i mému otci (Josu Verstappenovi). Může se to rychle zvrtnout, takže podle mě je lepší začínat v týmu jako tenhle.

Takže ti v tomhle poradil?

Přesně tak. Na tento krok mě připravoval celé roky.

Pokud se nemýlím, tak jste vyjednávali také s Mercedesem. Bylo Toro Rosso důvodem, proč si se nakonec přidal k Red Bullu?

S Mercedesem jsme opravdu absolvovali pár rozhovorů - s Totem a s Nikim. Bylo to příjemné, diskutovali jsme v přátelské atmosféře, ale nebyly to vážná jednání. Mluvili jsme o věcech, které by se mohly stát, ale s Red Bullem jsme v kontaktu již od roku 2010. Samozřejmě, že nabídka hned začít jezdit v F1 byla velmi lákavá, ale nebyla rozhodující. Rozhodl odlišný pocit z těchto dvou týmů. Mercedes je momentálně soustředěn pouze na vítězení v F1, zatímco Red Bull má program pro juniory.

Nedělá ti starosti, když vidíš, jak dopadli někteří jezdci (Toro Rosso)? Zdá se, že koho nevezmou do Red Bullu, ten se může s tímto sportem rovnou rozloučit.

Ano, ale ti nejlepší přežijí, takže mi to nedělá žádné starosti. Pokud zde už o pár let nebudu, budu muset vinit pouze sám sebe. Ale to se snad nestane.

Ne každý tě sledoval v F3. Co bys vzkázal takovým fanouškům? Co mají od tebe očekávat?

Věřím, že předvedu pár zajímavých předjížděcích manévrů.

Kdyby ses měl přirovnat k některému z pilotů F1, kdo by jím byl?

Alonso. Nakonec si každý najde vlastní jízdní styl a všechno ostatní, ale líbí se mi způsob, jakým jezdí. Je úžasné, co všechno s vozem dokáže. V posledních letech neměl nejlepší vůz, a přesto bojoval o titul mistra světa až do úplně posledního kola sezóny.