Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Bahrajn vetuje Velkou cenu Kataru

Bahrajn vetuje Velkou cenu Kataru

Perský záliv je pro 3 závody příliš malý.

Novináři loni odhalili úmysl Bernieho Ecclestona přivést do kalendáře F1 i Velkou cenu Kataru, která by byla už třetím závodem F1 na pobřeží Perského zálivu. V prosinci však boss F1 novinářům prozradil, že jeho plán má jeden háček - Bahrajn má právo veta. Bahrajnské království pomáhalo Ecclestonovi s propagací F1 v tomto regionu a jako první zaplatilo za možnost uspořádat vlastní VC. Výměnou za tuto investici však dostal princ právo zablokovat další závody v oblasti Perského zálivu.

"Regionu by více konkurence jedině prospělo," trvá na svém al Attijah, který se v Kataru stará o všechny záležitosti spojené s motorsportem. "Kdyby se všichni snažili zorganizovat nejlepší závod, těžili by z toho všichni. Oblast GCC (Rada pro spolupráci arabských států v Zálivu) by měla být otevřeným trhem. Nemáme žádné omezení, lidé mohou bez problémů každý den svobodně létat mezi Katarem, Bahrajnem a Spojenými arabskými emiráty. Zpočátku jsme se vybrali jiným směrem, získali jsme závody motocyklů, ale chceme také F1 a závody automobilů."

GP Bahrajnu - McLaren - Lewis Hamilton

V Bahrajnu se však už zřejmě rozhodlo. Jejich závod a závod v Abú Zabí tento region pokrývají dostatečně, zájem roste, ale na další závod není prostor.

"Tato situace ukázala, jak moc si pan Ecclestone cení přátelství," je přesvědčen Salman bin Isa al Kalifa, generální ředitel Mezinárodního bahrajnského okruhu. "Váží si, že jsme byli první (ze zemí Perského zálivu) a vzali na sebe riziko. Popularita F1 v tomto regionu pomalu roste, ale podle mě není připraven na další závod."