Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Bude mít Renault opět tovární tým?

Bude mít Renault opět tovární tým?

Ředitel Renault Sport F1 zvažuje možnosti.

Renault přehodnocuje svou strategii v F1, což by prý mohlo vyústit v návrat továrního týmu. Zatímco momentálně se soustředí na zlepšení své pohonné jednotky a spolupráci s Red Bullem, Cyril Abiteboul už přemýšlí nad dlouhodobými cíli.

Renault se svého továrního týmu vzdal v roce 2010 a továrnu v Enstone prodal investiční společnosti Genii, která ho přejmenovala na Lotus. Renault Sport F1 jim nadále dodával motory a vztahy prý byly až do loňského roku velmi dobré. Po katastrofálních předsezónních testech a slabém začátku sezóny se však Red Bullu podařilo s francouzskou automobilkou vyjednat exkluzivní partnerství. Renault má nyní k Red Bullu přistupovat jako k továrnímu týmu, což vedlo k otevření smluv s ostatními týmy a odchodu Lotusu k Mercedesu.

Už v létě však došlo k výměně na postu generálního ředitele Renault Sport F1 a s příchodem Abiteboula začala i reorganizace a přehodnocování rozhodnutí učiněných v posledních letech.

"Jsme tu kvůli marketingu," řekl otevřeně Abiteboul. "Takže pokud z hlediska marketingu potřebujeme dělat věci trochu jinak, budeme otevřeni všem možnostem.

Nejde o ego. Prioritou je vyslat pomocí sportu naši marketingovou zprávu a dosáhnout co nejvyšší nákladovou efektivitu. Když se ohlédneme za rokem 2014, tak si musíme přiznat, že byl pro nás velmi drahý. Měli jsme čtyři zákazníky včetně velmi dobrých týmů a dobré vztahy s Enstone, ale nyní máme dva týmy a oba jsou vlastněny a řízeny Red Bullem.

To znamená, že vlastně máme jen jednoho zákazníka a naší prioritou je jeho spokojenost. Zároveň to však znamená, že jsme na něm plně závislí. Je to pro Renault udržitelná situace? To je důležitá otázka a já neříkám ano, ale neříkám ani ne. Momentálně chceme především dobré vztahy."

Podle informací Autosportu jim má s rozhodnutím pomoct Bob Bell, bývalý technický ředitel Mercedesu, který byl ve vítězných letech 2005 a 2006 důležitou součástí továrního týmu Renaultu.