Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Red Bull si stanovil vlastní konečný termín

Red Bull si stanovil vlastní konečný termín

Chce ho Renault ještě přesvědčit?

Jeden ze tří nejsilnějších týmů F1 nemá na příští rok smlouvu s výrobcem motorů. Samozřejmě to poutá nemálo pozornosti, protože rozhodnutí může příští rok ovlivnit boj o mistrovský titul a kvůli Danielu Ricciardovi částečně blokuje i přestupový trh. Renault, jako současný dodavatel, se snažil stanovit konečný termín na týden po VC Monaka, nebo alespoň na víkend VC Kanady, prý kvůli řetězci subdodavatelů, ale Red Bull si vede svou.

Konečný termín si nyní stanovil sám, a to na víkend Velké ceny Rakouska. Je to jedna ze dvou domovských velkých cen rakouského týmu sídlícího ve Velké Británii a pojede se na Red Bull Ringu. Jenže to bude až za tři týdny.

"Rozhovory pokračují," řekl Helmut Marko. "V našem interním plánu je, že otázku motoru budeme mít zodpovězenou ještě před VC Rakouska. A pokud to bude možné, tak i tu jezdeckou. Jsem si jist, že v Rakousku již budeme rozhodnuti. Možností není zas tak mnoho."

Red Bull Racing údajně čeká na to, jak velký výkonnostní krok udělá v Kanadě Renault a porovná to s pokrokem, který zaznamená sesterský tým Toro Rosso u Hondy. Tři týdny na analýzu a případné dohodnutí všech bodů větší smlouvy s Hondou není zas tak moc času. Dosud se mohlo zdát, že Renault by chtěl Red Bull co nejdříve postrčit k odchodu, ať může kapitolu s ním uzavřít, ale nejnovější vyjádření jeho šéfa Cyrila Abiteboula se nese v jiném duchu.

"Chápu, oč jim jde," řekl o Red Bullu. "Zkoumají technickou i obchodní stránku, protože něco jiného je zůstat zákazníkem a partnerem Renaultu, a něco jiného je stát se továrním týmem Hondy. Není to stejné, to uznávám. Ale s námi mohou opět vyhrát šampionát. Nemohu mluvit za Hondu. S tím, co dostávají teď a co je ještě ve vývoji a s jejich vozem, který je možná nejlepší v poli, by v příštích dvou letech mohli být opět šampiony."

Abiteboul řekl, že Red Bull je pro tovární tým Renaultu stále důležitým referenčním bodem. Vidí, že skvělý vůz dokáže s motorem Renault vyhrávat závody.