Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Změna: Red Bull dostal od Renaultu další dva týdny

Změna: Red Bull dostal od Renaultu další dva týdny

Ale tento termín je už prý definitivní

Mezi Renaultem, Red Bullem a Hondou je to, zdá se, opravdu napjaté. Situace se může změnit ze dne na den, podle toho, jak dopadne další jednání. Nejnověji si asi dobře popovídali šéfové Renaultu a Red Bullu, protože tým výrobce energetických nápojů dostal dalších 16 dní, aby se rozhodl, zda chce i v příští sezoně používat motory francouzské automobilky.

Generální ředitel Renaultu v F1 Cyril Abiteboul byl přitom včera citován, jak trvá na tom, že konečný termín je 15. května, protože už potřebuje začít subdodavatelský řetěz připravovat na to, zda bude příští rok zásobovat dva nebo tři týmy.

"Po dvanácti společných letech provázených mnohými vítězstvími jsme ochotni pokračovat ve spolupráci," cituje Abiteboula francouzské Auto-Hebdo. "Ale hlavním problémem je čas. Nemůžeme garantovat dostupnost motorů Renault pro rok 2019, pokud za námi někdo přijde po 31. květnu. Jsme na ně hodní, dali jsme jim dva týdny navíc."

Konec května je ale stále daleko od toho, co by si představoval Christian Horner, jenž si chtěl ze dvou potenciálních dodavatelů vybrat až na konci léta. První oficiální rozhovor zástupců Red Bullu a Hondy proběhl před více než týdnem v Ázerbájdžánu a jednání bude pokračovat tento týden ve Španělsku.

Šéf Red Bullu se nedávno nechal slyšet, že výběr se bude dělat především na základě výkonu. Proto by byl asi rád, kdyby Renault počkal alespoň do 10. června, kdy je na programu závod na okruhu Gillese Villeneuvea, který má několik dlouhých rovinek. Zároveň je to už vhodný čas nasadit nové, vylepšené motory. Ve Španělsku je ještě na takový krok příliš brzy a dalším závodem je Monako, tedy trať, na níž se rozdíl ve výkonu motorů ztrácí nejvíce ze všech velkých cen v kalendáři. Po VC Španělska ale na okruhu v blízkosti Barcelony proběhne dvoudenní test a možná už tam dostane Red Bull příležitost vyzkoušet nejnovější motor Renaultu, zatímco sesterské Toro Rosso bude testovat s Hondou.