Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus určitě nebude továrním týmem Renaultu

Lotus určitě nebude továrním týmem Renaultu

Tým z Enstone není na prodej.

Uprostřed spekulací o tom, který z týmů se asi stane novým továrním týmem Renaultu, se ozval generální ředitel Matthew Carter a tvrdí, že tým z Enstone se již dostal z finančních potíží, plánuje vzestup a současní akcionáři se ho jen tak nevzdají.

"Vím, že Renault přehodnocuje svou roli v F1," řekl Carter na obchodní konferenci v Londýně. "Pokud vím, tak se na vysokých místech rozhoduje, zda zůstanou pouze dodavatelem motorů, nebo zcela odejdou ze sportu, nebo se rozhodnou pro tovární tým.

Naši akcionáři však velmi jasně řekli, že nejsme na prodej. Známý výrok tvrdí, že s dostatkem peněz je na prodej všechno, ale akcionáři mi řekli, že tým nechtějí prodat ani se vzdát většinového podílu."

Tým z Enstone přitom byl továrním týmem Renaultu od roku 2002 až do roku 2011, kdy se přejmenoval na Lotus Renault. Dobré vztahy byly však loni narušeny nejprve nespolehlivostí a nízkým výkonem pohonných jednotek Renaultu a pak i exkluzivní dohodou mezi Renaultem a Red Bullem, díky níž se Red Bull stal oficiálním partnerem francouzské automobilky. Lotus F1 se proto rozhodl přejít k Mercedesu. Momentálně je jeho většinovým vlastníkem investiční společnost Genii Capital.

Renault má nyní nejblíže k Toro Rosso, které by prý automobilku přivítalo s otevřenou náručí.