Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Za měsíc se uskuteční LEGENDY 2015

Za měsíc se uskuteční LEGENDY 2015

Upoutávka na motoristickou slavnost ve dnech 13. – 14. června.

Rozlehlý areál parku léčebny v Bohnicích se již potřetí stane dějištěm motoristické slavnosti LEGENDY. Po ochutnávce na podzim roku 2013 se loni uskutečnil první ročník v plném rozsahu.

Ačkoliv si pořadatelé nastavili laťku vysoko, podařilo se jim v atraktivním prostředí představit rozmanitou nabídku 650 automobilů a 100 motocyklů. Kromě mnohdy unikátních vozidel nechyběl ani bohatý doprovodný program. Během dvou dní shlédlo výstavu 17 560 platících návštěvníků. Loňský ročník si můžete připomenout v tomto článku Zde.

Podrobnosti o 2.ročníku

Plochu 640 000 m2 letos zaplní ještě větší množství exponátů než v loňském roce. Stejně jako v proslulém Goodwoodu, který je pro naše pořadatele vzorem, uvidíte řadu exponátů včetně závodů speciálů nejen na pažitu bohnického parku. Ve vybraných okamžicích je bude možné zahlédnout při proplétání po asfaltových cestách k 1,5 kilometru dlouhé zabezpečené dráze Na ní alespoň zčásti odhalí svůj potenciál.

Vrcholem nabídky bude prototyp Audi R18 e-tron, jehož bratříčkové budou o témže víkendu bojovat v Le Mans.

Neméně zajímavým lákadlem bude také supersport LaFerrari. Vlajková loď italské ikony bude v čele flotily pěti desítek vozů se vzpínajícím se koníkem ve znaku. Chybět nebudou ani dřívější vrcholné výtvory italského výrobce, mj. Enzo, F50 anebo F40. Pozornost na sebe strhne též monopost F1, jenž pilotoval Michael Schumacher.

Letošní ročník je zaměřen na představení špičkových sportovních vozů, mezi nimiž nebudou chybět ani další významní výrobci. Z přehlídky dalších vybraných vozů lze zmínit Porsche 918 Hybrid, Lamborghini Aventador, McLaren P1, Jaguar XJ 220, Maserati MC12, Mercedes AMG GT anebo Bugatti Veyron. Své produkty představí také Lotus, Bentley anebo Brabus.

Bugatti Veyron během slavnosti Legendy 2014

Foto: Tomáš Krejčík

Bugatti Veyron při loňském ročníku.

Množství zastoupených exponátů nejen ze špičkové kategorie automobilů umožňuje pořadatelům rozdělení do tématických sekcí. Kromě zařazení dle příslušnosti ke značce zde budou vytvořeny ucelené kategorie.

Spatříte legendární Škodu 130RS v soutěžních i okruhových verzích, starší sanitky a policejní vozy, představitele zlaté éry DTM z 80. a 90. let anebo speciály z Dakaru. Nebudou chybět ani tradičně bohatě zastoupené křižníky zpoza velké louže, s výjimečnou pozorností zaměřenou na Ford Mustang.

Zatímco tuzemské autosalony skomírají na nezájem vystavovatelů, v Praze můžete navštívit jedinou českou akci tohoto zaměření. Přislíbena je účast vozů značek Audi, Mercedes-Benz, Opel, Porsche, Seat, Subaru, Volvo nebo BMW/Mini. To vše v atraktivním prostředí a bez tlačenic.

Ve větší míře si na své přijdou i příznivci jedné stopy. Počet motocyklů letos vzroste minimálně na dvojnásobek. Dle dostupných údajů se jejich počet může pohybovat mezi 200 -350 stroji včetně specialit vymykajících se sériové produkci.

Také letos podtrhne svojí přítomností jedinečnost celé akce řada českých osobností známých především z rallyové scény. Nebudou chybět ani zástupci účastnící se dálkových maratónů anebo okruhových závodů. Navíc pro desítku šťastlivců má Tomáš Enge připravenou jedinečnou nabídku.

Chevrolet Camaro a Tomáš Enge při víkendu ADAC GT Masters

Foto: Tomáš Krejčík

Chevrolet Camaro GT3, vůz s nímž liberecký rodák od loňského roku působí v německém mistrovství. Jednomístný závodní speciál bude pro svezení deseti vybraných návštěvníků opatřen sedačkou.

Přestože se ženy zajímají o automobily, pokud by se cítily přesycené technikou, je zde připravena Dámská zóna. Kromě aut přitahujících zástupkyně něžnějšího pohlaví zde naleznou ryze dámské záliby věnované módě anebo líčení.

Aby si slavnost užila celá rodina, myslí pořadatelé i na nejmenší návštěvníky. Pro děti je připraven nafukovací hrad, autíčka a další atrakce.

Řádit mohou i dospělí v akčních částech např. po zapůjčení čtyřkolky s jízdou po terénní dráze.

Znovu nebude chybět ani výstava fotografií anebo obrazů s tematikou automobilismu od významných českých malířů a fotografů. Letošní novinkou však bude unikátní dílo Stříbrné šípy. Čeští autoři v něm mistrně zachytili na tuctu velkoformátových obrazů slavnou éru německých závodních automobilů.

Jelikož není problém strávit na této slavnosti celý den, může přijít vhod občerstvení. Loňských pět zón s nabídkou jídla a pití bude na základě podnětů letos navýšeno, k dispozici bude též s pestřejší nabídka za přijatelné ceny.

Doplňující informace z blížící se výstavy budou zveřejňovány v Barometru (vpravo nahoře) s případným souhrnem v doplňujících článcích. Nyní nezbývá než popřát vydařené počasí, jenž v předchozích případech přálo pořadatelům i návštěvníkům této ojedinělé akce.

Praktické informace

Vstupenky

Již nyní můžete na tuto akci vybírat a zakoupit vstupenky. V předprodeji je jejich cena výhodnější, u základních druhů asi o 50 Kč nižší. Druhy a ceny naleznete v níže uvedené tabulce.

Pokud se chystáte na akci vyrazit vlakem z větší vzdálenosti od české metropole, při využití předprodeje je v nabídce rovněž zvýhodněné jízdné (více Zde).

Novou možností pro pražské návštěvníky je zakoupení vstupenek v prodejní galerii pořadatelů, která sídlí v Praze 4 (ulice 5. května 49, otevřeno 9:30 – 17,00).

 Druh  Na místě (Kč)  Předprodej (Kč)
 Jednodenní  450  400
 Dvoudenní  750  700
 Rodinné (1 den)*  650  600
 Děti (3-15 let)  150  150
 Studenti (ISIC)  250  250
 Zlevněné **  200  200

* 2 dospělí a až tři děti (do 15 let)

** Osoby starší 65 let, držitelé průkazů ZTP/P

Doprava

Vzhledem k omezenému množství parkovacích míst v blízkém okolí je vhodnější zvolit hromadnou dopravu. Při použití linek 102, 177, 200, 202 lze vystoupit na stanici Katovická anebo Odra, které jsou v blízkosti Ústavní ulice poblíž hlavního vstupu do areálu. Dále lze využít linku 183 (zastávka Libeňská, také pro 202). S výjimkou linky 202 všechny uvedené spoje odjíždí z nejbližší stanice metra, kterou je na trase C zastávka Kobylisy.

Užitečné odkazy

LEGENDY (Zde)

Prezentace slavnosti na internetu nabízí spoustu doplňujících informací o průběhu chystané akce. Kromě zpráv týkajících se této přehlídky je zde přehled vystavených exponátů, pozvaných osobností, program anebo možnost zakoupení vstupenek včetně předprodeje.

Odkaz na plánek areálu (Zde)

Vzhledem k rozlehlosti parku a výstavy je zde praktický plánek se základním rozdělením sekcí.