Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Massu těší návrat tankování

Massu těší návrat tankování

Sám se za něj přimluvil u Jeana Todta.

Strategická skupina F1 se shodla na opětovném zavedení tankování během závodů. Nové pravidlo bude součástí balíku změn připravovaných pro sezónu 2017 a zkušený závodník Felipe Massa tento krok uvítal. Během celé své kariéry byl zvyklý jezdit s lehčími monoposty a s menším množstvím paliva v nádržích.

"Nemyslím, že by tím vznikl problém s bezpečností," řekl Brazilec. "Mnoho let se tankovalo a párkrát nastal problém, ale nikdy to nebylo nic opravdu nebezpečné. Myslím, že je to dobré a kompletně to změní závodění. Náš současný problém spočívá v těžkých vozech s plnými (velkými) nádržemi. Mezi kvalifikační a závodní rychlostí je kvůli tomu obrovský rozdíl. Jsme o dost pomalejší než předtím, když jsme palivo doplňovali během závodu. Jsem si jistý, že závody budou zajímavější a vozy se bude lépe jezdit. Znovu to budou spíše sprinty (mezi zastávkami v boxech). Takže já jsem rád a jsem za (návrat tankování)."

Rozhodnutí vrátit se k tankování padlo na poradě Strategické skupiny, jejímž členem je i Williams. Massovi však zastoupení prostřednictvím někoho z vedení jeho týmu nestačí. Součástí přijímání nových pravidel by měli být i jezdci.

"Jezdci by se měli podílet na důležitých rozhodnutích. Když jsem v zimě mluvil s Jeanem Todtem, zeptal se mě, proč se nyní jezdí o tolik pomaleji než dříve. Řekl jsem mu, že kvůli plným nádržím. (Nové) vozy jsou i bez toho těžší a závody jsou pomalejší než dříve. Řekl jsem mu, že dříve byly vozy rychlejší a atraktivnější. Snad to trochu pomohlo.

Ale myslím, že je důležité, aby jezdci byli přítomni při rozhodování o nových technických a sportovních pravidlech a pomáhali měnit věci ve prospěch závodění a fanoušků. Musíme zjistit, co se lidem na závodech líbí a co si na F1 nejvíce užívají. Snažíme se dostat jezdce na tato setkání. Je to důležité."