Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Formule 1 hledá nový tým

Formule 1 hledá nový tým

Jedna místenka je ještě volná.

FIA se naplno pustila do řešení otázek budoucnosti F1 spojených s rokem 2017. Jako člen Strategické skupiny F1 podpořila návrhy nových pravidel, pustila se do hledání vhodného dodavatele pneumatik a nyní oficiálně otevírá proces výběru nového týmu. Díky záchraně Manoru se na starty velkých cen letos staví 20 monopostů, příští rok by se k nim měly přidat dva vozy amerického týmu Haas F1, a tak FIA potřebuje už jen jeden tým, aby se počet závodníků na trati opět zvýšil na 24.

Zájemci se mohou zaregistrovat do 30. června, do tohoto data FIA neuvolní žádné informace o již přihlášených zájemcích. Kompletní projekty mají být vypracovány do 1. září a konečné rozhodnutí by mělo padnout nejpozději 30. září. Vybraný tým se již s nejvyšší pravděpodobností nestihne zúčastnit sezóny 2016, takže by se k ostatním přidal až na začátku roku 2017.

FIA takto nepřímo prozradila, že s rumunským projektem Forza Rossa se již nepočítá. Také se poučila z neúspěchů týmů vybraných před sezónou 2010, z nichž dva již neexistují a Manor opět bojuje pouze o přežití a všechny tři stihly alespoň jednou změnit majitele. Nová stáj proto bude posuzován na základě několika kritérií:

a, technické možnosti a zdroje
b, schopnost týmu zajistit a udržet finanční prostředky potřebné k účasti v šampionátu a konkurenceschopnosti
c, zkušenosti a lidské zdroje
d, FIA posoudí také hodnoty, kterými může tým pomoci šampionátu jako celku

FIA zájemce upozornila, že volnou místenku nepřidělí za každou cenu. Pokud se nepřihlásí ani jeden kandidát schopný získat si důvěru Mezinárodní automobilové federace i Formula One Management, zůstane místo neobsazené.