Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Honda a Ferrari použily první žetony

Honda a Ferrari použily první žetony

Automobilky zbrojí před Velkou cenou Kanady.

Ferrari a Honda se rozhodly použít část ze svých žetonů a do kanadského Montrealu poslaly vylepšené verze svých pohonných jednotek. Charlie Whiting nepřímo prozradil, že Ferrari použilo 3 a Honda 2 žetony. Ani jeden výrobce se zatím s médii nepodělil o bližší informace. V případě Ferrari jde pravděpodobně o úpravu vedoucí ke zvýšení výkonu pohonné jednotky, u Hondy může jít také o snahu zvýšit spolehlivost.

Podle zprávy FIA jsou nyní zůstatky na kontech výrobců následující:

Renault 12 žetonů
Mercedes 7 žetonů
Honda 7 žetonů (po odečtení dvou použitých)
Ferrari 7 žetonů (po odečtení tří použitých)

Dva nebo tři žetony se může zdát příliš málo na to, aby se znatelně změnilo rozložení sil, ale technický ředitel Ferrari před časem vysvětlil, že i 3 žetony se mohou postarat o významný rozdíl ve výkonu pohonné jednotky.

"Vždycky si musíte být jisti, že žetony využijete ke zvýšení výkonu, ale tři je důležité číslo, ačkoli se to někomu může zdát málo," řekl James Allison. "Tři stačí na vylepšení (spalovacího) motoru a vylepšení motoru, to je velká změna. Může se dotknout pístů, vačky, vstřikování, hlav válců… Je to mimořádně důležitá část pohonné jednotky. Tři žetony jsou nezanedbatelný rozdíl."