Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettel potrestán za předjíždění pod červenou vlajkou

Vettel potrestán za předjíždění pod červenou vlajkou

Na startu VC Kanady poputuje až na konec pole.

Stevardi Velké ceny Kanady udělili Sebastianu Vettelovi trest ztráty pěti míst na startu za předjíždění pod červenou vlajkou. Kromě toho mu na super-licenci připsali 3 trestné body.

K předjetí došlo během třetího tréninku a červené fáze způsobené selháním pohonné jednotky ve voze Jensona Buttona. Vettel jel za Manorem Roberta Merhiho velkou část kola, ale na rovince vedoucí rovnou k nájezdu do boxové uličky se rozhodl nečekat, předjel pomalejší vůz a do boxů se dostal dříve.

Červené vlajky zůstaly nad okruhem až do konce tréninku, takže Vettelovi ušetřené sekundy nijak nepomohly, předjíždět pod červeným vlajkami je ale závažné porušení sportovních pravidel. Jezdec Ferrari se před stevardy hájil tím, že si po jízdě za Merhiho monopostem byl jistý, že má nějaké technické problémy, protože jel velmi pomalu. Stevardi však zůstali neoblomní.

Kvůli poruše motorgenerátoru tepelné energie se Vettel kvalifikoval až na šestnáctou startovní pozici a teď kvůli trestu spadne až na konec pole. Tam ho už čekají Max Verstappen, který byl potrestán za výměnu motoru i monackou kolizi s Romainem Grosjeanem, a také Jenson Button, který se kvalifikace nemohl zúčastnit kvůli zmíněné poruše pohonné jednotky. Ferrari předpokládá, že Vettel tedy odstartuje z 18. místa.

Připomeňme, že pokud jezdec nasbírá během dvanácti měsíců dvanáct trestných bodů, musí vynechat jednu velkou cenu.