Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton ovládl Velkou cenu Kanady

Hamilton ovládl Velkou cenu Kanady

Velká cena Kanady - závod

Vítejte na Formule.cz a při sledování Velké ceny Kanady! Sedmý závod sezóny 2015 se pojede na okruhu pojmenovaném po nejznámějším kanadském závodníkovi, Gillesu Villeneuveovi. Okruh se nachází na ostrově Notre-Dame a nejvíce se tam v minulosti dařilo Michaelu Schumacherovi, který se z vítězství těšil až sedmkrát. Ze současných jezdců je nejúspěšnějším Lewis Hamilton, úřadující mistr světa, který dnes odstartuje z pole position.

Vedle britského závodníka stojí jeho týmový kolega Nico Rosberg a za zády má dvojici Kimi Räikkönen - Valtteri Bottas. Třetí řadu překvapivě obsadili jezdci Lotusu, zatímco Sebastiana Vettela a Felipeho Massu najdeme kvůli poruchám techniky v kvalifikaci až na chvostu startovního pole. Jenson Button kvalifikaci úplně vynechal a McLaren musel jeho vůz osadit novým motorem Honda, proto se zařadí na poslední místo a ještě ho čeká trest v podobě průjezdu boxovou uličkou. Sebastian Vettel si bude muset v boxech před výměnou pneumatik odpykat pětisekundový trest. Teplota vzduchu se před startem drží kolem 20°C, teplota povrchu trati kolem 39 °C.

Po startu si Hamilton, Rosberg, Räikkönen, Bottas i Grosjean uhlídali své pozice, před Maldonada se dostal Hülkenberg, start se obešel bez větších incidentů. Button si svůj trest odpykal na konci druhého kola, jeho týmový kolega se probojoval na jedenáctou pozici před Ericssona.

Massa po třech kolech třináctý, Vettel patnáctý. Pak jsme však byli svědky souboje několika vozů a Ericsson i Massa se dostali před Alonsa, který začal zdržovat svého náhradníka u Ferrari, Sebastiana Vettela. Při brzdění do jedné z pomalých zatáček jej vyškolil a nechal ho tvrdě přebrzdit, ale Vettel se v následujících sekundách přesto dostal vpřed.

Lewis Hamilton si vpředu před Rosbergem vybudoval malý náskok, zatímco se bojovalo především na hranici první desítky. Jedenáctý Ericsson byl pod tvrdým náporem Felipeho Massy na mnohem rychlejším Williamsu. Vettel se v osmém kole odhodlal k velmi brzké zastávce v boxech a byl zdržen problémem s nasazením jedné z pneumatik. O kolo později došla Massovi trpělivost, pustil se s Ericssonem do souboje kolo na kolo přes několik zatáček a vyšel z něj jako vítěz.

Ricciardo se stal kořistí rychlejšího Péreze a klesl na desáté místo, což znamenalo, že na něj brzy zaútočí Massa. Vettel mezitím na tvrdší sadě pneumatik sedmnáctý.

V třináctém kole už měl Hamilton náskok téměř tří sekund a stejný náskok měl Rosberg před Räikkönenem a Bottas zaostával o další dvě sekundy. Pátý Grosjean už jezdil se čtvrtminutovým odstupem od Bottase.

Felipe Massa si s Ricciardem snadno poradil ve čtrnáctém kole a poprvé se dostal na bodované místo, také přitom jezdil na tvrdších pneumatikách, většina vozů před ním měla méně trvanlivé super-měkké.

Brazilec ve službách Williamsu pokračoval v svém lovu a polehounku se dostal i před Péreze a po pár minutách boje dostal i Kvjata. Vettela s čerstvými pneumatikami čekal další souboj s Alonsem a Španěl se rozhodně nemínil vzdát bez boje. První pokus o předjetí stál Němce tvrdý přejezd přes šikanu, úspěšný byl až druhý.

Nikomu ze špičky se do boxů nechtělo, prvních pět jezdců i v 25. kole jezdilo na super-měkké směsi. Ricciardo si byl po tvrdší směs a klesl daleko mimo první desítku, až za Alonsa. Vettel se konečně dostal na desáté místo. V dalším kole jel k mechanikům také Pérez, aby se udržel těsně před Ricciardem.

Alonso: "Už teď mám obrovské problémy! Vypadám jako amatér." - Španělovi se nechtělo šetřit palivo

Ze špičky jel k mechanikům jako první Räikkönen v 27. kole a Mercedes musel vyzvat Rosberga aby "dokončil" své pneumatiky a připravil se na zastávku. Räikkönen však udělal na studených pneumatikách chybu a ve vlásence předvedl hodiny. Ztratil tak kopec času, což bylo pro Bottase pozvánkou do boxů. Absolvoval ji hned v dalším kole a samozřejmě se vrátil daleko před Räikkönena.

Po zastávkách obou pilotů Mercedesu před polovinou závodu bylo pořadí: 1. Hamilton, Rosberg, Bottas, Räikkönen, Massa, Grosjean Vettel a na osmém místě Maldonado.

Massa evidentně chtěl vydržet na jednozastávkové strategii, boj o pozice však jeho pneumatikám velmi ublížil a v 36. ze sedmdesáti kol přišel o své páté místo ve prospěch Grosjeana. Vinit však může i hlodavce na trati! Naštěstí nerozumné zvířátko nesrazil, ale možná jej stálo pozici. Brazilec si v 38. kole nechal nazout super-softy a vrátil se těsně před nos Daniila Kvjata! Zůstávala mu téměř polovina závodu na postup z devátého místa výš. Před sebou však už měl Vettela, který byl také přezout ale na tvrdší pneumatiky.

O zábavu se rozhodl postarat Räikkönen. Jízda na tvrdší směsi se mu nelíbila, takže opět zamířil k mechanikům a nechal si nazout super-měkkou směs, přičemž ale díky náskoku zůstal na čtvrtém místě.

43. kolo přineslo souboj mezi Hülkenbergem a dopředu se deroucím Vettelem v poslední šikaně okruhu, který skončil Hülkenbergovým otočením do protisměru. Na první pohled to vypadalo na kontakt, ale jezdec Force Indie ve skutečnosti ztratil kontrolu nad vozem po tvrdém přejezdu přes pravý obrubník. Vettel po neméně tvrdém přejezdu přes levý pokračoval v stíhací jízdě. V 47. kole se Alonso nechal zatlačit do garáže.

V padesátém kole se konečně začalo něco dít i vpředu mezi mercedesy, Rosberg se k Hamiltonovi přiblížil na méně než 1.5 sekundy. Räikkönen pomalu snižoval ztrátu na Bottase a Vettel se přibližoval k Maldonadovi.

Při předjíždění o kolo došlo ke kontaktu mezi Grosjeanem a Stevensem. Grosjean si poškodil zadní pneumatiku o Stevensovo přední křídlo a rozbil mu ho, naštěstí se však incident odehrál těsně před nájezdem do boxové uličky a oba zamířili po nové pneumatiky. Grosjean klesl na 11. místo a dostal pětisekundovou penalizaci. V 52. kole klesl Hamiltonův náskok pod sekundu.

V 56. kole se Vettel na první pokus dostal před Maldonada a obsadil páté místo, Grosjean se dostal před Péreze, Button musel odstoupit. Rosbergův útok lze označit za planý poplach, Hamilton si dokázal znovu vybudovat 1.5 sekundový náskok. Räikkönen zas neměl rychlost na dohnání Bottase.

8 kol před koncem závodu jsme ještě mohli doufat v souboj Massu s Maldonadem a Grosjeana s Kvjatem. Souboj Jihoameričanů spoustu vzrušení nepřinesl, Maldonado opět podlehl po prvním útoku.

Zpráva pro Grosjeana: "Dostaneš pětisekundovým trest. Musíš předjet Kvjata a vzdálit se mu na 5 sekund.

Francouz už svůj úkol nesplnil, ale beztak jsme viděli velmi pěkný závod bez výjezdu safety caru a s množstvím předjíždění. Zklamala pouze absence opravdového souboje o první místo, jelikož Lewis Hamilton si ho bezchybně pohlídal od startu až po šachovnicovou vlajku. Nicu Rosbergovi zůstalo druhé místo a na stupně vítězů se letos poprvé postavil Valtteri Bottas. Kimi Räikkönen se bude muset smířit se čtvrtým místem, Sebastian Vettel po velkém boji pátý, Felipe Massa po stejně bojovným výkonu šestý.

  Jezdec Tým Kola Odstup
1 Hamilton Mercedes 70 1h 31:53.145
2 Rosberg Mercedes 70 + 0:02.285
3 Bottas Williams 70 + 0:40.666
4 Raikkonen Ferrari 70 + 0:45.625
5 Vettel Ferrari 70 + 0:49.903
6 Massa Williams 70 + 0:56.381
7 Maldonado Lotus 70 + 1:06.664
8 Hulkenberg Force India 69 + 1 kolo
9 Kvjat Red Bull 69 + 1 kolo
10 Grosjean Lotus 69 + 1 kolo
11 Perez Force India 69 + 1 kolo
12 Sainz Toro Rosso 69 + 1 kolo
13 Ricciardo Red Bull 69 + 1 kolo
14 Ericsson Sauber 69 + 1 kolo
15 Verstappen Toro Rosso 69 + 1 kolo
16 Nasr Sauber 68 + 2 kola
17 Stevens Manor 66 + 4 kola
  Merhi Manor 57  
  Button McLaren 54  
  Alonso McLaren 44