Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton dorovnává Sennovy úspěchy

Hamilton dorovnává Sennovy úspěchy

Zajímavosti z Velké ceny Kanady.

Oficiální web F1 si po VC Kanady opět sedl nad statistiky a vybral několik zajímavostí.

Asi vám neuniklo, že Lewis Hamilton v Kanadě vyrovnal počet pole position svého idolu Ayrtona Senny. Nyní jich mají oba na kontě 65 a britský jezdec může ještě letos překonat rekord Michaela Schumachera, který jich za svou kariéru vybojoval 68.

Není to ale jediná tabulka, ve které je nyní jméno jezdce Mercedesu vedle jména brazilské legendy. Ziskem pole position, nejrychlejším kolem a vedením v každém kole závodu se mu do statistik připsal čtvrtý grand slam.

Kanadské vítězství je Hamiltonovým třetím v této sezoně, šestapadesátým celkově a šestým na okruhu Gillese Villeneuvea. Hamilton, Senna a Schumacher jsou jediní jezdci, kteří vyhráli šest velkých cen na jednom okruhu. Senna to dokázal v Monaku, Schumacher ve Spa-Francorchamps, Barceloně a v Suzuce, v Imole a v Montrealu vyhrál sedmkrát a na okruhu Magny-Cours osmkrát.

Hamilton získal pole position a vítěznou trofej deset let poté, co na tomto okruhu poprvé v kariéře vyhrál kvalifikaci i závod v jeden závodní víkend.

Valtteri Bottas byl v Montrealu na stupních vítězů potřetí v řadě a druhým místem zkompletoval první letošní double Mercedesu. Potřetí v řadě byl na stupních vítězů Daniel Ricciardo a Max Verstappen odstoupil ze závodu potřetí v sezoně.

Čtvrté místo Sebastiana Vettela přetrhlo jeho šňůru prvních a druhých míst, kterou táhl od začátku sezony.

VC Monaka zůstává jediným závodem, ve kterém Force India neměla na bodech oba své jezdce. Nico Hülkenberg byl na bodech ve čtvrtém z posledních pěti závodů, také nebodoval v Monaku. Jeho týmový kolega Jolyon Palmer byl podruhé za sebou jedenáctý a na bodovém kontě má i nadále nulu, zatímco Lance Stroll konečně získal své první body v F1.

Kanada dala F1 Gillese a Jacquese Villeneuveovi, ale Stroll je teprve třetím jezdcem ze země javorového listu, kterému se v F1 podařilo získat body. Jacques Villeneuve naposledy bodoval ve VC Velké Británie 2006. Ve věku 18 let, 7 měsíců a 13 dní se Stroll stal druhým nejmladším jezdcem s body v šampionátu F1. Nejmladším zůstává Max Verstappen.