Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Vettelovi prý penalizace nehrozí

Vettelovi prý penalizace nehrozí

Chce držet krok s mercedesy.

Sebastian Vettel využil pouze zlomek ze dvou dnešních tréninků a přišel o kopec času pro nastavování vozu a testování pneumatik. Důvodem byly problémy s převodovkou. Překvapivě nešlo o jeden opakující se problém, ale o dvě rozdílné poruchy. Jedna Vettela vyřadila z prakticky celého prvního tréninku a druhá ho obrala o závěr druhého tréninku, když měl trénovat dlouhé stinty.

"Bohužel, jsou i dny jako tenhle. Dnes se stalo několik věcí a zabránilo nám absolvovat důležité jízdy," přiznal čtyřnásobný mistr světa. "Měli jsme problém s převodovkou, některé senzory se přepnuly do pohotovostního režimu a zpomalily nás. Budeme se na to muset ještě podívat podrobněji, ale tak se zdá, že to nemá nic společného s dopoledním problémem.

Na tomto okruhu je mimořádně důležité najít správný rytmus. Je to krátké kolo, takže potřebujete rytmus. Více kol by mi určitě pomohlo. Bohužel, jsme jich nemohli udělat tolik, kolik jsme chtěli. Ale už se stalo. Odrazíme se od toho a uvidíme, jak se nám bude dařit zítra a především v neděli."

A jelikož šlo pouze o menší závadu na senzorech, Vettelovi nehrozí penalizace za předčasnou vyměněnu převodovky.

Navzdory nedostatku času stráveného na trati je Vettel majitelem dnešního nejrychlejšího kola a slibně vypadal i začátek jeho nedokončeného delšího stintu. Jaké jsou tedy jeho šance udržet krok s vozy Mercedesu?

"Těžko říct. Obyčejně v noci vůz o něco zlepší, ale snad dokážeme udržet jejich tempo. Zítra bychom je potřebovali dostat pod co největší tlak."

Vettelovi velmi nepomohou ani data Kimiho Räikkönena. Fin sice neměl technické problémy, ale přebrzděním a výjezdem mimo trať poškodil svou sadu super-měkkých pneumatik, a nyní mu také chybí data.

"Je trochu škoda, že jsem si zničil super-softy a druhý vůz měl poruchu. Nemohli jsme udělat ani jednu dlouhou jízdu, ale mělo by to být v pořádku," řekl Räikkönen. "Měli jsme běžný pátek, ale pouze s jedním kolem na super-softech. Rád bych na nich jel dlouhý stint, ale zničil jsem je. Byl jsem trochu příliš rychlý, v zatáčce jsem vyjel mimo dráhu a přední pneumatiky se zničily při brzdění. Dlouhý stint jsme tedy udělali na měkké směsi. Máme co zlepšovat, ale není to zas až tak zlé."

Jezdci Ferrari ještě budou moci využít poslední trénink, který se začne zítra v 11:00.