Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ecclestone: Red Bull neodejde

Ecclestone: Red Bull neodejde

Jen potřebuje na někoho ukazovat prstem.

Bernie Ecclestone je přesvědčen, že Red Bull z F1 jen tak lehce neodejde.

Red Bull Racing byl loni po letech sesazen z trůnu a v šampionátu obsadil až druhé místo za Mercedesem a letos je na tom ještě hůř. Za nespolehlivost a pomalé časy je přitom v první řadě odpovědný jejich motorový partner, francouzská automobilka Renault. Dietrich Mateschitz, spolumajitel společnosti Red Bull, během víkendu Velké ceny Rakouska prohlásil, že neví, jak dlouho ho to ještě bude bavit a naznačil možnost odchodu.

"Neexistuje vůz ani jezdec, kteří by dokázali kompenzovat tak velký nedostatek koňských sil. Kromě toho jsou omezení aerodynamiky tak striktní, že náš designér Adrian Newey již nemůže svůj talent využít naplno. A ještě k tomu jsme použili čtyři motory, takže přijdeme o pozice na startu. Co ještě se musí stát, abychom přišli i o poslední motivaci?" zeptal se Mateschitz sám sebe na Red Bull Ringu. V rozhovoru pro Speedweek také podotkl, že se sice Berniemu Ecclestonovi zavázal až do roku 2020, ale pokud bude chtít odejít, tak odejde.

Ecclestone si je ale jistý, že Red Bull se nikam nechystá, pouze potřebuje ukázat prstem na někoho jiného, Renault nebo celou Formuli 1.

"Nemyslím si (že odejdou)," řekl šéf Formula One Management. "Pána Mateschitze znám velmi dobře a ano, když prohrává je šance na jeho odchod mnohem vyšší než když vyhrává. Nyní jsou velmi zklamáni, ale říkají pouze to, že jejich výkony nejsou jejich chybou. To je to, na co si stěžují. Neznamená to, že chtějí rozvod, pouze se potřebují dát dohromady s novou dívkou.

Myslím, že to Renault chápe. Nejde o to, kolik mají peněz, nyní nutně potřebují dobrý motor. Renault by měl přijít s odpovědí, ale pohonné jednotky jsou mimořádně komplikované a mají to těžké. S penězi to nemá nic společného, záleží na lidech."

Red Bull je výraznou součástí mnoha sportovních disciplín a Dietrich Mateschitz se k současné situaci v F1 nevyjadřuje zas až tak často. Většina hrozeb přichází od šéfa týmu Red Bull Racing, Christiana Hornera. Ten musel čelit otázce, zda všechny ty výpady a prohlášení nejsou výsledkem toho, že se pod ním začíná třást stolička šéfa tímu.

"S týmem mám dlouhodobou smlouvu. Je to náročné, ale v sobotu jsme byli s Dietrichem na večeři a nadále spolu velmi dobře vycházíme. Víme, že máme problémy, ale musíme se přes ně dostat a od toho jsem tady," řekl Horner.

41letý Angličan, který se v květnu oženil s Geri Halliwellovou, si ale není jist neotřesitelností zájmu svého šéfa o F1.

"Je fanoušek Formule 1, proto se tak vrhl do marketingu v této oblasti. Nejen s vlastními týmy, ale předtím jako sponzor Sauberu a program pro mladé jezdce běží již 20 let. Ale pokud někdo takový jako on přichází o svou lásku k tomuto sportu, je to důvod k velkým obavám, protože lidi jako on potřebujeme. Šéfuje nadnárodní společnosti, jejíž existence není závislá na F1."