Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Lotus opět ve finančních potížích?

Lotus opět ve finančních potížích?

Dodavatelé chtějí své peníze.

Vedení a právníci týmu Lotus F1 se v uplynulých dnech museli postavit před Londýnský soud. Žaloba přišla od skupiny věřitelů v čele s dodavatelem komponentů převodovky, společností Xtrac. Soudce se rozhodl dát Lotusu více času a vyzval ho, aby se s dodavateli dohodl na splátkovém kalendáři, ale pokud by se to nepodařilo, bude týmu hrozit likvidace.

Zástupce Xtracu jasně řekl, že má zájem o pokračování spolupráce s týmem, ale objem nezaplacených pohledávek je již začal znepokojovat.

"Soudce případ odročil o dva týdny," řekl mluvčí Xtracu. "To proto, abychom měli více času na dialog, během něhož spolu s Lotusem F1 probereme všechny možnosti. Během uplynulých 15 měsíců Xtrac vyrobil značné množství dílů v dobré víře a s cílem pomoci zajistit účast vozů v závodech. Měli jsme radost ze spolupráce s Lotus F1 a jeho managementem a doufáme, že bude pokračovat po tom, co bude dluh výrazně snížen a podaří se nám dospět k dohodě."

Generální ředitel Lotusu však tvrdí, že situaci má pod kontrolou a nejde o nic neobvyklého, pouze dodavatelé jsou nervóznější a opatrnější po krachu Caterhamu a krizové záchraně týmu Marussia/Manor, který svým věřitelům zaplatil pouze část dluhů. Také řekl, že Lotus na tom není tak špatně jako některé jiné týmy. Na rozdíl od nich, on nedluží bankám, peníze potřebuje vrátit pouze své mateřské společnosti Genii a jejím akcionářům. Prý tedy není přitlačen ke zdi a s věřiteli se určitě dohodne.

Genii se možná naskytne příležitost tým prodat, pokud se Renault na konci roku rozhodne zůstat v F1 a obnovit svůj tovární tým. V letech 2002 až 2010 jím byl právě tým z Enstone a je dobrá šance, že by se Renault rád vrátil do známých vod. Akcionáři Genii prý ale svůj tým nehodlají prodat, věří v jeho úspěch pod novým vedením a s motory Mercedes, což by zvýšilo i jeho tržní hodnotu.