Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Boullier vzkazuje Hondě: Kašlat na firemní kulturu!

Boullier vzkazuje Hondě: Kašlat na firemní kulturu!

V F1 musíte věci dělat F1 způsobem, ne japonsky.

Éric Boullier vyzval Hondu, aby se nyní vykašlala na svou firemní kulturu a udělala vše pro rychlé zlepšení své pohonné jednotky.

K smělým slovům ho jistě částečně dohnala forma týmu v domácím závodu na Silverstone. McLaren sice získal bod, ale ve skutečnosti rychlostně překonal pouze Manor a jediným týmem na jeho úrovni byl Sauber. V této fáze sezony už měly McLaren a Honda bojovat přinejmenším ve středu pole a pravidelně získávat body, ale místo výkonu pořád řeší spolehlivost a musí si začít dělat starosti i o příští sezónu. Honda by proto neměla váhat, co nejdříve začít lovit inženýry konkurence a co nejlépe se přizpůsobit extrémnímu prostředí F1.

"Musíme se vykašlat na všechny ty kraviny. Tohle je Formule 1. Tohle je o závodění. Je jedno, jestli jste z Afriky, Anglie nebo Japonska. Pokud jste v F1 musíte být F1. Musíte postupovat F1 způsobem a držet se F1 standardů," řekl závodní šéf McLarenu.

Boullier však odmítá, že by se v McLarenu usadila frustrace a že by se věci nehýbaly vpřed. V polovině sezony ale už znají svůj vůz a svou pohonnou jednotku a Honda očividně vyrobila slabý motor.

"Je to jen o kladení stále přesnějších otázek, protože je stále zřejmější, kde nejvíc ztrácíme. A musíme si s tím poradit. Nemyslím, že by byl někdo z nás frustrovaný, pouze mluvíme o tom, co se právě děje."

Už po VC Kanady McLaren prohlásil, že je připraven Hondě všemožně pomoci. Ale teď je na Hondě, aby se odhodlala pomocné ruky chytit.

"Máme mnoho zkušeností, o které bychom se s nimi mohli podělit, ale oni se sami rozhodnou, zda naše rady budou poslouchat nebo ne. Trochu bychom jim pomohli. Nevíme, jak se dělají motory, na to je tu Honda. Rádi bychom ale pomohli, protože jsme vlastně jeden tým."

 

Honda však zůstává sebevědomá. Potíže se spolehlivostí jsou již téměř odstraněny a někdy během druhé poloviny sezony využije svých 7 zbývajících vývojových žetonů a pořádně zvýší výkon.

"Ještě nám zbývá 7 žetonů, takže je použijeme v druhé polovině sezóny, po letní přestávce," řekl Jasuhisa Araj. "Vyměníme spoustu věcí, abychom zvýšili výkon. Jsem přesvědčen, že se výsledkově posuneme vpřed."

Sportovní šéf Hondy popřel, že by jim vývoj složité pohonné jednotky šel příliš pomalu a že potřebují, aby byl sezónní vývoj povolen i v roce 2016. Vše zvládají a mají "spoustu nápadů", i když přece jen by bylo pro všechny lepší, kdyby se žetony opět nemusely utratit do konce února.

"Byl bych raději, kdyby se to odložilo a zbylé žetony se mohly použít během roku. Bylo by to velmi dobré pro všechny."