Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

McLaren: Honda nepotřebuje jiný tým

McLaren: Honda nepotřebuje jiný tým

Není důvod narušovat exkluzivní partnerství.

V McLarenu panuje přesvědčení, že Honda další tým prostě nepotřebuje a dokonce by mohl být na škodu. Japonská automobilka je v F1 jediným výrobcem motorů zásobující pouze jeden tým. Mít na trati pouze dva vozy a v testech dokonce pouze jeden mnozí považují za nevýhodu. Další tým by mohl přinést další data a pár milionů eur navrch. Proč Honda a McLaren udržují exkluzivní partnerství, se pokusil vysvětlit ředitel McLaren F1, Jonathan Neale.

"Potřebujeme vyřešit naše problémy, ne je rozmnožit," řekl Neale. "Máme dlouhodobé partnerství na mnoho let a nepochybujeme, že máme správného partnera. Mercedes na svém motoru pracuje již čtyři a půl roku a Honda pouze dva a půl. V F1 probíhá vývoj před očima veřejnosti, ale nám se to líbí, protože to musíme zvládat na osobní úrovni i jako tým.

Teď je to trochu jako během dominantních let Ferrari. V letech 2000 až 2004 vše vyhrávalo Ferrari a lidé začali vypínat televizory, protože to byla spíš promenáda než závod. Ale dobře, že Mercedes nechá své piloty závodit a Ferrari dokázalo smazat část ztráty, takže je tu naděje. Ale upřímně, pokud se to má změnit, musíme my ostatní máknout."

Stejně odmítavě se k myšlence B-týmu staví Éric Boullier, závodní šéf McLarenu.

"Každý víkend bychom mohli dát Hondě dvakrát tolik kilometrů, ale také by to znamenalo vytvořit další tým uvnitř týmu Hondy," obává se Boullier. "Znamenalo by to vyrobit dvakrát tolik motorů, dvakrát více prostoru k zvládnutí, dvakrát více lidí na cestách. Mohlo by to být rozptylující a nyní asi nechceme jít do takového rizika.

Prioritou nyní je co nejdříve dostat motor Hondy na úroveň Mercedesu. Pak bude čas uvažovat o B-týmu. Pokud bychom zítra začali vyhrávat závody, jistě by nebyl problém najít tři nebo čtyři zájemce o motory od Hondy."