Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

FIA posunula do druhého kola Pirelli i Michelin

FIA posunula do druhého kola Pirelli i Michelin

Poslední slovo bude mít Bernie Ecclestone.

Pirelli i Michelin prošly prvním kolem výběru dodavatele pneumatik pro sezóny 2017 až 2019. Vítěze tedy určí Bernie Ecclestone.

FIA posoudila projekty obou uchazečů pouze z hlediska technické připravenosti a bezpečnostních požadavků a ty jsou samozřejmě u obou výrobců prémiových pneumatik na velmi vysoké úrovni. Rozhodující fáze tedy přichází nyní, když se Ecclestone zastupující Formula One Management pokusí s jedním z nich dohodnout co nejvýhodnější smlouvu. Své rozhodnutí pak už jen oznámí FIA, aby výběr oficiálně potvrdila na jednom ze zasedání Světové rady motorsportu. Připomeňme, že Michelin přišel s konkrétním plánem na dodávku odolných a zároveň rychlých 18 palcových pneumatik, zatímco Pirelli se chlubí svou připraveností na cokoli, co bude F1 potřebovat ke zlepšení diváckého zážitku.

FIA zároveň hledá nový tým. Pravidla a zázemí okruhů jsou připraveny na maximálně 12 týmů Formule 1, ale letos jich jezdí pouze 10. Příští rok se k nim má přidat americký tým Haas F1 a jedno místo je tedy ještě volné. Posledním termínem podání přihlášek měl být 30. červen, ale FIA se později rozhodla deadline přeložit až na 23. července, tedy na dnes. Podle informací webu motorsport.com takto FIA vyšla vstříc minimálně jednomu nerozhodnému zájemci. Mezinárodní automobilová federace přitom věří, že přihlášky dokáže posoudit nejpozději do 30. září.

Internetem se šíří zvěsti, že vlastní tým by chtěli mít i newyorský finančník James Carney a Tavo Hellmud, byznysmen stojící za velkou cenou USA v Austinu a částečně i za návratem F1 do Mexika. Ti by však prý měli spíše zájem o investování do některého z již existujících týmů, nejspíš Manoru.