Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Istanbul Park poslouží ojetým automobilům

Istanbul Park poslouží ojetým automobilům

Neslavný konec tureckého okruhu F1.

Po asfaltu tureckého okruhu Istanbul Park již nebudou jezdit špičkové závodní stroje, místo toho poslouží jako plocha pro obří prodejnu ojetých vozů.

Istanbul Park, také známý jako Istanbul Racing Circuit a původně i Istanbul Otodrom byl dostavěn v roce 2005 a již v srpnu přivítal vozy F1 a historicky první Velkou cenu Turecka. Okruh je považován za jeden z nejlepších, které vzešly z rýsovacího prkna architekta Hermanna Tilkeho a Bernie Ecclestone ho dokonce nazval nejlepším závodním okruhem na světě. Formule 1 a organizátoři závodu však jakoby zapomněli na jeden důležitý detail - diváky.

Motorsport nemá v Turecku moc bohatou tradici a o lístky na tribuny schopné pojmout 155 tisíc diváků nebyl velký zájem. V Istanbul Parku měli přitom obyvatelé Istanbulu možnost vidět i závody FIA WTCC, DTM, Le Mans Series a MotoGP, bez systematického získávání fanoušků ale divácký zájem nestoupal, závody se rušily a nakonec už zůstala jenom Formule 1, které se Turecko vzdalo po sezóně 2011.

Okruh se již v posledních letech vůbec nevyužíval k původnímu účelu, a tak z něj od 9. září bude parkoviště pro více než tři tisíce ojetých automobilů. Oznámení neuvádí, zda bude možné alespoň část závodní dráhy použít na testovací jízdy. Místa bude málo, protože projekt počítá s přítomností poboček bank a pojišťoven, notářských služeb, různých automobilových odborníků, prodejen pneumatik a autopříslušenství a také špičkové myčky.

 

Ve stejný den přichází zpráva o přetrvávajícím zájmu o zorganizování Velké ceny Řecka a jednáních mezi potenciálními organizátory, Berniem Ecclestonem a FIA. Čeká se prý především na souhlas předsedy řecké vlády.