Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Honda pracuje na jiném uspořádání PJ

Honda pracuje na jiném uspořádání PJ

Letos už problém nevyřeší.

Jasuhisa Araj přiznává, že některé problémy pohonné jednotky Hondy nepůjdou odstranit tento rok a McLaren bude muset čekat až do příští sezóny. Honda totiž usoudila, že současné uspořádání pohonné jednotky není ideální a potřebuje udělat větší změnu.

Problém má souviset především s využíváním rekuperačních systémů, které umožňují každé kolo zachytit a znovu použít velké množství energie. Rekuperační systémy při brzdění mění kinetickou energii na elektrickou, tepelnou energii z výfuku také na elektrickou a uschovávají ji v bateriích, aby mohla být znovu použita v součinnosti se spalovacím turbomotorem. Jde o mimořádně složitý systém a Éric Boullier z McLarenu řekl, že když není funkční, má vůz na rovince o 150 koní méně. A když systém funguje, zřejmě není tak účinný jako systém ostatních automobilek.

"Už se nám podařilo odhalit slabé místo pohonné jednotky, takže jsme už začali s vývojem pro příští sezonu," řekl sportovní šéf Hondy. "Naší slabinou je uspořádání pohonné jednotky. Oba jezdci o tom vědí, jsme jeden tým a jako McLaren-Honda děláme, co je v našich silách. Vím o slabém místě pohonné jednotky a McLaren také dává do práce na voze sto procent."

Velký zásah do pohonné jednotky by už asi Honda nestihla udělat dříve, než bude odjeto posledních 7 závodů sezóny 2015, a i kdyby se o to chtěla pokusit, už jí to zřejmě nedovolí pravidlo o vylepšování pohonné jednotky během sezóny a příliš málo zbývajících vývojových žetonů.

"Nemůžu říct nic o dalším využití žetonů. Budeme se snažit, ale problémy se spolehlivostí nám to moc ztěžují. Samozřejmě to chceme příští rok změnit, ale chceme i malý progres před každým závodem."