Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams: Ještě někdo pochybuje o Massovi?

Williams: Ještě někdo pochybuje o Massovi?

Je to jeden z nejlepších jezdců F1!

Felipe Massa se v roce 2008 téměř stal mistrem světa. Téměř. Stačilo, aby Lewis Hamilton v posledním kole posledního závodu nepředjel Tima Glocka a po konečném sečtení bodů by měl o jeden bod méně než brazilský závodník. Jenže titul o jeden bod získal mladý Hamilton a s kariérou Felipeho Massy to pak roky šlo z kopce.

Ferrari do další sezóny nastoupilo s vozem neschopným vyhrávat závody a Massova sezóna skončila Velkou cenou Maďarska, v níž ho zranila pružina uvolněná z vozu Rubense Barrichella. Další 4 sezóny ve Ferrari strávil po boku Fernanda Alonsa a každoroční rozdíl v jejich výsledcích mnohých přesvědčil, že Massa už v F1 nemá co dělat. Po vyhazovu z Ferrari se ho však ujal Williams a Massa se mu v Monze odvděčil již pátým pódiovým umístěním.

Claire Williams je přesvědčena, že v něm má špičkového jezdce a je ráda, že se s ním bez problémů dohodla na prodloužení smlouvy o další rok.

Felipe ve Williamsu překonává očekávání a ukazuje, že je jedním z nejlepších jezdců v F1," řekla zástupkyně šéfa Williamsu. "Nemám ráda slovo znovuzrození, lepší je mluvit o obrození. Byla jsem nadšená když souhlasil, že přijde k nám do týmu. Tehdy jsme jezdili vzadu, pro Felipeho to bylo riskantní rozhodnutí a pro nás velká věc, získat tak zkušeného a úspěšného jezdce. Pro obě strany to byl bod nového začátku.

Ke spojení přišlo v pravou chvíli. Myslím, že tehdy byli mnozí přesvědčeni, že Felipe je už zralý do starého železa, ale teď už snad pochybovače přesvědčil o opaku. Byl to nový začátek. Prostředí našeho týmu mu perfektně vyhovuje a sám mnohokrát řekl, že se u nás cítí dobře. Potřebovali jsme přesně někoho jako on.

Osobně si práci s ním velmi užívám a vím, že i ostatní. A když spolu jezdec a tým takto dobře vycházejí, vše je mnohem snazší. Myslím, že jsme velmi příjemným týmem, velmi příjemným prostředím pro jezdce. Všichni tu milují svou práci a prostupuje to vším, co spolu děláme."

VC Indie - Ferrari - Felipe Massa

Má ale Massa šanci, že před odchodem do důchodu ještě vyhraje pár velkých cen? Může Williams se svým rozpočtem postavit vítězný stroj?

"F1 je cyklická, lidé si užijí svůj čas na vrcholu a pak je nahradí někdo jiný a už brzy má opět přijít náš čas," věří Williams. "Rozpočet nám v tom nezabrání. Williams má zdravý rozpočet, vždy utratí pouze tolik, kolik má k dispozici. Myslím, že odvádíme skvělou práci. Nyní jsme na třetím místě a loni jsme byli také třetí. Náš tým ukázal, že obrovský rozpočet není podmínkou úspěchu.

Naplno využíváme své schopnosti v rámci rozpočtu a rozpočet pro nás není nepřekonatelnou překážkou. To neznamená, že bychom odmítli nabídku na dalších 10, 20, 30 milionů, jenže nyní je nemáme, takže pracujeme s tím, co máme."