Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams má nového generálního ředitele

Williams má nového generálního ředitele

Povede jej zkušený člověk z McLarenu

Williams jmenoval Simona Robertse do nově vytvořené funkce generálního ředitele. Bývalý provozní ředitel McLarenu se svých nových povinností chopí 1. června a odpovědný bude za technickou, provozní, plánovací i závodní stránku týmu F1, jakož i za činnost továrny. Šéfem týmu přitom zůstává jeho zakladatel Frank Williams a zástupkyní jeho dcera Claire Williamsová.

Williams získal člověka s téměř dvěma desetiletími zkušeností ve F1, téměř výhradně nasbíranými s týmem McLaren. U McLarenu začal v roce 2003 jako manažer provozu. Pouze jednu sezonu strávil ve funkci provozního ředitele týmu Force India, jenž ho v roce 2009 získal spolu s převodovkami McLarenu. V roce 2010 se vrátil do McLarenu a od roku 2017 tam byl provozním ředitelem.

Když v roce 2018 z týmu odešel Éric Boullier, dočasně Zaku Brownovi pomáhal s řízením týmu. Nicméně se zdá, že s příchodem nového šéfa týmu Andrease Seidla a technického ředitele Jamese Keye bylo v nejvyšším managementu McLarenu opět příliš těsno. Pozici provozního ředitele převzal Jonathan Neale a Roberts dostal křeslo výrobního ředitele, ze kterého se ale pozoruhodně potichu vytratil v létě 2019.

"Simon našemu týmu přinese enormní množství zkušeností a my jsme nadšeni, že s námi bude, když se vrátíme do práce," stojí v tiskové zprávě od Claire Williamsové. "Povede tým mimořádně talentovaných lidí, který se již těší na den, kdy se bude moci pustit do navrhování a vývoje nové generace vozů týmu Williams."

Williamsová byla v posledních letech kritizována za náhlý propad týmu na chvost výsledkových tabulek. Přesto jsme očekávali spíše oznámení jména nového technického ředitele. Po odchodu Paddyho Lowea v roce 2019 dostali více důvěry šéfdesignér Doug McKiernan, šéf konstrukčního oddělení Adam Carter a hlavní závodní inženýr Dave Robson. Robertsovým nadřízeným bude Mike O'Driscoll, výkonný ředitel Williams Group.

Podaří se Williamsu stejný skok, jako při velké změně technických pravidel v roce 2014? Foto: Williams

Zdroj: FORMULE.cz