Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams zůstane bez Williamsů

Williams zůstane bez Williamsů

Zakladatelská rodina opouští tým

Jedna veliká éra končí. V Monze naposledy budou v čele týmu Williams stát jeho zakladatel Frank s dcerou Claire.

Williamsová ještě v Belgii tvrdila, že po personální stránce se navzdory prodeji stáje nic nemění. V dnes publikovaném prohlášení se nicméně praví, že po VC Itálie opouští post zastupující šéfky ekipy. Sir Frank přestane být jejím principálem, i když tuto funkci v posledních letech kvůli zhoršenému zdravotnímu stavu de facto nevykonával. 

Se Sirem Frankem pro mnohé odchází poslední hrdina "zlatých" časů formule 1. Foto: Williams

Doufala jsem, že moje působení bude mít delší trvání a že majetek rodiny Williamsů předám svým potomkům,“ uvedla Williamsová. „Bohužel se to nepovedlo, kvůli okolnostem, nacházejícím se mimo naši kontrolu.“ Odchod má čerstvým vlastníkům z investičního fondu Dorilton „usnadnit nový začátek.“ Nelze se ale zbavit dojmu, že byla prostě vyhozena…

Williamsová se v týmu angažovala od roku 2002, nejprve v oblasti PR. O deset let později postoupila do jeho vedení a od sezony 2013 ho v podstatě řídila. S jakým efektem, je a jistě ještě bude předmětem rozsáhlých diskusí.

Williams Racing absolvoval první start ve F1 8. května 1977 ve španělské Jaramě. Od té doby slavil sedm individuálních titulů a devět prvenství v Poháru konstruktérů. Vyhrál 114 velkých cen, tu poslední ovšem už v roce 2012.

Kdo Williamsovou nahradí, zatím známo není.

Zdroj: Williams, úvodní foto: Williams