Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jméno Williams se možná vytratí z F1

Jméno Williams se možná vytratí z F1

Jisté je pouze to, že investor musí přijít rychle

Nejprve se pojďme podívat na oficiální verzi toho, proč a jak Williams hledá investora, který od Franka Williamse odkoupí velkou část a možná i všechny akcie týmu. Claire Williamsová v podstatě říká, že kroky směřují pouze k vylepšení aktuální situace týmu.

"Není žádný konkrétní důvod, proč jsme se takto rozhodli," tvrdí dcera zakladatele týmu. "V uplynulých měsících jsme udělali několik kroků vedoucích k zajištění nejlepší možné finanční situace týmu a tím pádem i co největší konkurenceschopnosti. Je to pouze další část procesu. V této věci neexistuje klíčový faktor. K tomuhle rozhodnutí nás dovedlo několik faktorů.

Netřeba to vidět jako akt zoufalství. Je to prostě správná a chytrá věc. A my jako rodina Williamsových jsme zájmy týmu dávali vždy na první místo. Hledání investora je teď absolutně v souladu s naší strategií ochrany budoucnosti týmu a lidí, kteří pro nás pracují."

Dokonce prý ani Frankovi Williamsovi z toho není smutno.

"Frank vždycky kladl potřeby týmu, byznysu a našich lidí na první místo. A to teď děláme. Frankovým cílem byla vždy konkurenceschopnost týmu. Příliv nového kapitálu nám umožní těžit z připravované změny pravidel a být opět úspěšní. Nakonec, pouze na tom skutečně záleží," zdůrazňuje Claire Williamsová.

Všechno je fajn, nic zlého se neděje. Foto: Williams

Tvrzení, že tým není po ztrátě titulárního sponzora RokiT v zoufalé situaci, příliš neladí s tím, že vítáni jsou i investoři, kteří budou chtít změnit jméno stáje, založené v roce 1977.

"Na takové úvahy je ještě brzy. Mohu pouze říci, že naše rodina by byla ráda, kdyby jméno Williams zůstalo součástí F1," připouští Claire.

Investora nebo nového majitele by zastupující šéfka chtěla vybrat během čtvrtroku: "Nemáme žádný harmonogram, ale rádi bychom celou věc ukončili během tří až čtyř měsíců. Ve F1 se věci mají dělat rychle, že ano? A cítíme, že jsme schopni to dokázat v tomto časovém horizontu."

Odmítá tvrzení, že tým je na prodej kvůli tomu, že spadl na chvost F1 a bez finanční injekce se z něj nedostane. Williams totiž teď není slabý, měl pouze dva blbé roky: "Měli jsme dva špatné roky. Každý tým může mít dva slabé roky. To nerozhoduje. Rozhodující je, zda se z těchto dvou let poučíte a zda se dokážete vrátit dopředu. To je to, na čem jsme pracovali celý minulý rok a na začátku letošního."

Sponzor RokiT mezitím oznámil, že se s Williamsem skutečně rozchází, ale důvod jsme se opět nedozvěděli. Pokračuje však ve sponzorovaní ženské Serie W i týmu Venturi v elektrické formuli E.

Zdroj: FORMULE.CZ