Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Williams Advanced Engineering byl prodán

Williams Advanced Engineering byl prodán

Většinu firmy odkoupila investiční společnost

Williams prodal svou dceřinou společnost Williams Advanced Engineering investiční skupině EMK Capital.

Ve skupině firem rodiny Williamsových vše zastřešuje Williams Grand Prix Holdings, pod kterou dosud patřily Williams Grand Prix Engineering (tým F1), Williams Heritage (společnost spravující historické vozy Williamsu pod vedením syna Franka Williamse, Jonathana) a Williams Advanced Engineering. Již v roce 2014 byla prodána společnost Williams Hybrid Power.

Williams Advanced Engineering vznikl v roce 2011 a podniká v motorsportu, ale i v automobilovém, leteckém, zdravotnickém a zbrojním průmyslu a měl by zaměstnávat kolem tři sta lidí.

V motorsportu se etabloval zejména jako dodávatel baterií do první generace monopostů formule E. V současnosti tento byznys převzal McLaren. Ze současných aktivit také vyniká kontrakt na dodávku baterií, tentokrát pro vznikající sérii E TCR, závody elektrických automobilů, která má odstartovat příští rok. Williams si ve společnosti nechává pouze minoritní podíl.

V mateřské Grand Prix Holdings si většinový podíl pořád drží 77letý Frank Williams, zastupovaný dcerou Claire Williamsovou. Menší podíly mají americký podnikatel Brad Hollinger a spoluzakladatel Patrick Head a 3,6 % je umístěno v zaměstnaneckém fondu. Se zbylými 24,1 % se obchoduje na frankfurtské burze.

Zisk z prodeje jedné z dceřiných společností může být investován do vývoje vozu nové generace, který začne závodit v roce 2021, nebo se rozdělí akcionářům jako zisk. Cena akcií Williamsu během posledních 12 měsíců klesla ze 16 na 13 eur, emitovány byly v roce 2011 za 24 eur.

Co Williamsová zamýšlí udělat s utrženými miliony?