Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Myslíte si, že se loni Williamsu nedařilo?

Myslíte si, že se loni Williamsu nedařilo?

Omyl, majitelům vydělal miliony liber

Řekli byste, že Williams měl loni strašný rok? Určitě, z pohledu výsledků na trati. Pohledem hospodářského výsledku to byl vlastně docela dobrý rok.

Tým z Grove loni skončil v Poháru konstruktérů desátý, tedy poslední. Finance týmu ale nemusejí kopírovat výkony na trati, alespoň ne z krátkodobého hlediska. Williams nám to naplno předvádí odhalením svých financí, což jako společnost s akciemi na burze musí dělat.

Tým Williams Racing měl loni příjmy na úrovni 130.7 milionu britských liber, což je o 5.1 milionu více než v roce 2017. Z této částky rovných 16 milionů liber (téměř půl miliardy korun) generoval jako zisk.

K největším zdrojům jeho příjmů můžeme zařadit formuli 1, která mu vyplatila peníze za páté místo v Poháru konstruktérů v sezoně 2017, Martini jako bývalého titulárního partnera a ruskou banku SMP, osobního sponzora Sergeje Sirotkina. Letos má nového titulárního sponzora Rokit, Roberta Kubicu podporuje polský Orlen, pouze s penězi za výsledky na trati to bude horší.

Sesterská společnosti Williams Advanced Engineering měla příjmy 44.8 milionu (předloni 39.5 mil.) a zisk 5.1 milionu liber.

Pokud se za poslední měsíce nic nezměnilo, tak Frank Williams vlastní 51.3 procenta společnosti (ve správní radě ho zastupuje dcera Claire Williamsová), 11.7 % má americký podnikatel Brad Hollinger (jenž odkoupil akcie Tota Wolffa), 9.3 % pořád drží Patrick Head, s 24.1 % se obchoduje na burze ve Frankfurtu a 3.6 % se nachází v zaměstnaneckém fondu.