Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Renault už nechce být dodavatelem motorů

Renault už nechce být dodavatelem motorů

Pokud nebude mít tovární tým, odejde.

Po neúspěšném začátku sezóny Renault oznámil, že zváží svou budoucnost v F1, přičemž má tři možnosti - odchod, založení továrního týmu nebo pokračování jako dodavatel motorů. O poslední zmíněné možnosti se už měsíce nemluví, ale oficiálně vyloučena byla až nyní, a to přímo Carlosem Ghosnem, generálním ředitelem automobilky Renault.

"Nadále analyzujeme možnosti a rozhodujeme se, co bude pro nás nejlepší. Jasně říkáme, že s námi nelze počítat jako s dodavatelem motorů. Pokud někomu dodáváte motory a on vyhraje, tak o vás nepadne ani zmínka, ale když se dostanete do problémů, budete veřejně tvrdě kritizováni," řekl Ghosn.

Není přitom zřejmé, zda se chce Ghosn zcela zbavit zákazníků, nebo jen nechce, aby byl Renault závislý na spokojenosti třetí strany. Také není jisté, zda se Renault nechce rychle zbavit zákazníků, aby za sebou mohl zavřít dveře hned po skončení sezóny 2015. Jednání o předčasném ukončení smluv s Red Bullem a Toro Rosso prý probíhají v těchto dnech a výsledek bychom se mohli dozvědět během víkendu Velké ceny Singapuru.

"Naše budoucnost je předmětem detailní analýzy a vyjednávání. Buď odejdeme, nebo budeme mít vlastní tým. Ještě nejsme úplně rozhodnutí."

Za koncem partnerství Red Bullu a Renaultu, které v letech 2010 až 2013 získalo čtyři jezdecké tituly a čtyři poháry konstruktérů, je nízký výkon i spolehlivost nových hybridních pohonných jednotek francouzské automobilky a kritika z úst nejvyššího vedení Red Bullu. Podle generálního ředitele Renaultu mediální útoky na své partnery do sportu nepatří.

"Tým má společně vyhrávat i prohrávat. Co bylo řečeno… Je to o sportovním chování. Jak říkám, měli jsme vyhrávat a prohrávat společně."