Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber konečně s krátkým nosem

Sauber konečně s krátkým nosem

Poslední větší balík vylepšení této sezóny.

V průběhu sezóny 2015 se několika týmům podařilo napodobit vůz Mercedesu a pro své monoposty vyrobily extra krátké a přitom dostatečně pevné nosy. Krátký nos vpouští pod vůz více vzduchu, který je dále využíván k získávání vyššího přítlaku. Naposledy se o tomto tématu psalo na začátku léta v souvislosti s novým aerodynamickým balíkem pro McLarenu MP4-30 a s B-specifikací letošního vozu Force Indie.

Kratší nosy mívají problém se zvládnutím povinných nárazových testů FIA, ale šéfka Sauberu v Singapuru oznámila, že její tým byl úspěšný na první pokus. Krátký nos je součástí většího balíku aerodynamických úprav, pro Sauber posledního v tomto roce. Švýcarskému týmu jde prý z velké části o sbírání dat pro přípravu lepšího vozu pro příští sezonu, ale o něco rychlejší by s ním měl být i současný vůz.

"Zrychlení vozu je toho součástí, ale uvidíme, jestli se to projeví na této trati," řekla Monisha Kaltenborn před prvním tréninkem na městském okruhu v ulicích Singapuru. "Pro nás ale může být důležitější sledovat a poznat nový koncept, abychom později mohli ve vývoji pokračovat správným směrem."

Vzhledem k rozpočtu Sauberu a přibližujícímu se konci sezony je tohle poslední velký balík úprav a tým se teď už soustředí na práci na novém voze.

"Myslím, že už nebudeme dělat žádné velké změny. Pokud se tenhle směr osvědčí, můžeme ještě udělat menší úpravy, ale už nic tak velkého jako tento balík."

Sauber měl velmi dobrý začátek sezóny, ale postupně se propadl až na osmé místo a hrozí mu, že se před něj dostane i McLaren.