Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Williams konečně rychlý i na pomalých tratích?

Williams konečně rychlý i na pomalých tratích?

V neděli prý mohl být na stupních vítězů.

Felipe Massa sice v neděli v Singapuru neměl možnost pořádně předvést svou rychlost, ale Valtteri Bottas závod dokončil na pátém místě. Žádná sláva, když je Williams zvyklý bojovat o pódiová umístění, jenže Singapur patří k nejpomalejším tratím v kalendáři F1 a ty byly dosud jeho velkou slabinou. Po katastrofálních výsledcích v Monaku a na Hungaroringu tak Williams považuje zisk bodů za úspěch a podle jeho šéfa traťových operací nebyly nereálné ani stupně vítězů, tedy kdyby jeho vozy mohly startovat vpředu.

"Ano, s ohledem na to kde jsme startovali," odpověděl Rob Smedley na otázku, zda páté místo bylo v neděli to nejlepší, co mohli dosáhnout. "Ale chci říct, že vůz byl možná dostatečně rychlý, aby nás dostal na pódium. To bychom se ale v sobotu museli kvalifikovat na lepší místa. Myslím, že jsme měli dobrý víkend a že jsme zlepšili naši rychlost na tomhle typu okruhu. V kvalifikaci jsme to měli celkem dost těžké, ale v závodě byla již rychlost mnohem lepší.

Od Monaka jsme se snažili zlepšit konstantnost našich výkonů za různých podmínek, měli jsme s tím problém, ale před pár týdny jsme našli řešení. Přišli jsme na to, že hodně můžeme získat lepším nastavením vozu a další věci přišly z našich rýsovacích prken a moudrých knih. Odvedli jsme dobrou práci. Nebylo to perfektní, ale nepochybně jsme udělali krok vpřed. Kdybychom se nyní vrátili do Maďarska, byť se stejným vozem, byli bychom mnohem konkurenceschopnější než v červenci."

Poměrně spokojený je i Bottas, který se v šampionátu díky získaným bodům opět vrátil před týmového kolegu.

"Teď víme víc o tom, co s vozem udělat na tomhle typu okruhu, jak přistoupit k nastavení. Zlepšili jsme se, ale ještě to nemůžeme považovat za vyřešené. V Monze jsme byli těsně za Ferrari, ale tady byli daleko vpředu, takže je tu určitě ještě mnoho věcí, které by se daly udělat lépe."