Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Dnes opět nejrychlejší Rosberg, odstartuje z pole

Dnes opět nejrychlejší Rosberg, odstartuje z pole

Velká cena Mexika - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz a při sledování kvalifikace na Velkou cenu Mexika! Během hodiny by se mělo rozhodnout, kdo se zítra zastaví na pole position a bude nejblíže k vítězství v prvním závodě F1 na Okruhu bratří Rodríguezů od roku 1992, kdy vyhrál Nigel Mansell, po kterém je pojmenována i nová poslední zatáčka zrenovovaného okruhu. Nejúspěšnějším jezdcem historie mexických velkých cen je Jim Clark. Má na kontě dvě vítězství, stejně jako Nigel Mansell a Alain Prost, ale v hlavním městě Mexika slavil i v roce 1962, kdy se tam konal nemistrovský závod a Clark vyhrál ve voze původně patřícímu Trevoru Taylorovi.

Dnes jsou favority na obsazení první řady Lewis Hamilton a Nico Rosberg z Mercedesu, ale v trénincích byli rychlí i jezdci Ferrari a Red Bullu. McLaren bohužel dnes nemá o co bojovat, po penalizacích za další výměny motorů mají Jenson Button a Fernando Alonso rezervovanou poslední řadu. Jenson Button se kvalifikace vůbec nezúčastní kvůli pozdě objevené poruše pohonné jednotky. Kimi Räikkönen nemohl dokončit poslední trénink kvůli selhání techniky a Ferrari v jeho voze vyměnilo převodovku, takže se na startu posune o 5 míst dozadu.

Q1 musela bez Buttona rozhodnout už jen o čtyřech dalších vypadávajících pilotech. Favority na vypadnutí byli opět Will Stevens a Alexander Rossi z Manoru.

Do první vlny kvalifikačních pokusů vyrazila většina jezdců na tvrdší směsi pneumatik, ale Marcus Ericsson sáhl rovnou po měkkých a průběžně obsadil třetí místo za Nicem Rosbergem a Lewisem Hamiltonem. Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo a Daniil Kvjat se však zařadili před něj. Felipe Massa doplatil na hustý provoz na trati a zařadil se až za jezdce Force Indie.

Jezdci Mercedesu se pak vrátili k mechanikům a přenechali trať vozům na rychlejších měkkých pneumatikách.

Vettelovi se na pneumatikách se žlutým pruhem podařilo překonat Hamiltonův čas a na třetí místo se dostal Kvjat. To Rosberga vyhnalo z boxů, zatímco Hamilton dál vyčkával. Vozy Williamsu na hlavní rovince překračovaly rychlost 360 km/h a Bottasovi to pomohlo dostat se na třetí místo. Räikkönen se trápil na hranici první desítky a Massa až za ní. Vypadnutí hrozilo Fernandu Alonsovi, Felipe Nasrovi a jezdcům Manoru.

Rosberg obětoval kolo na měkkých pneumatikách a vrátil se na vrchol tabulky, Hamilton už zůstal v garáži. Sekundy před vypršením časového limitu Q1 byli oba lotusy na hranici postupu. Romain Grosjean protnul cílovou čáru bez zlepšení, jelikož se v posledním sektoru dopustil menší chyby. Alonso se posledním kolem dokázal dostat před Nasra, ale oba vypadávají a Grosjean postoupil do Q2.

Seznam vypadávajících: Alonso, Nasr, Rossi, Stevens a Button.

Ferrari na začátku Q2 překvapilo všechny fanoušky a asi i většinu soupeřů. Kimiho Räikkönena poslalo na trať na tvrdší sadě pneumatik. Absolvoval na nich však pouze jedno nekompletní kolo.

Měřený čas si jako první připsal Max Verstappen rychle překonán jezdci Red Bullu. Hamiltonův čas byl o celou polovinu sekundy lepší než čas druhého Daniila Kvjata. Rosberg v prvním kole pouze zahříval pneumatiky, ale druhým se dostal 2 desetiny za Hamiltona. Za piloty Mercedesu se po prvních pokusech seřadili jezdci Red Bullu, za nimi Bottas a za ním jezdci Force Indie. Felipe Massa opět daleko za týmovým kolegou, Ferrari počkalo na prázdnější trať.

Räikkönen pokračoval v jízdě na tvrdších pneumatikách, ale po jednom lepším kole dostal smyk v první zatáčce a vrátil se k mechanikům. Jeho vůz zřejmě nebyl zcela v pořádku a jeho kvalifikace předčasně skončila.
Tentokrát zůstali na konci kvalifikace v garážích Rosberg a Kvjat. První Hamilton se vrátil na trať zřejmě hlavně kvůli tréninku na závěrečný boj o pole position. Vettel se dostal na druhé místo.

Dvě minuty před koncem byli v sestupové zóně Verstappen, Massa, Maldonado a Ericsson, na hranici sestupu opět Grosjean.

Francouzský jezdec Lotusu své poslední kolo vzdal a již během průjezdu boxovou uličkou klesl do sestupové zóny. Massovi i Verstappenovi se podařilo na poslední chvíli dostat na postupová místa. Maldonado následoval příklad týmového kolegy a poslední kolo ani nedokončil. Na prvním nepostupovém místě se ocitl Carlos Sainz.

Vypadávající: Sainz, Grosjean, Maldonado, Ericsson a Räikkönen.

Do Q3 postoupili jezdci Mercedesu, Red Bullu, Williamsu, Force Indie a Sebastian Vettel s Maxem Verstappenem. Jako první na trať vyrazil Lewis Hamilton následovaný vláčkem jezdců, kteří také chtěli stihnout dva pokusy i v nejkratší části kvalifikace. Do dvou minut byli na trati všichni kromě Nica Hülkenberga a Sergia Péreze.

První pokus vyšel nejlépe Rosbergovi, Hamilton potřeboval někde najít 2 desetiny sekundy. Třetí Vettel ztratil téměř 4 desetiny. Bottas s Massou přibližně sekundu a byli překonání Kvjatem. Verstappen a Ricciardo rychle usoudili, že na již použitých pneumatikách to pro ně nemá smysl a zamířili k mechanikům pro nové.

Ricciardo prvním rychlým kolem přeskočil williamsy a zařadil se za týmového kolegu, pokračoval však dalším rychlým kolem, Verstappen zůstal osmý, Force India se rozhodla všechno vsadit na jedno kolo na úplném konci kvalifikace.

Hülkenberg se zařadil na průběžné deváté místo, Ricciardo zůstal před Bottasem a Massou. Z favoritů byl první v cíli Hamilton a těsně za ním jeli Rosberg a Vettel, ale ani jeden z nich svůj čas nezlepšil!

Nico Rosberg má pole position. Po jeho boku opět odstartuje Lewis Hamilton a za ním Sebastian Vettel s Daniilem Kvjatem. Mexičanovi Sergiu Pérezovi patří devátá příčka.

  Jezdec Tým Čas Odstup
1 Rosberg Mercedes 1:19.480
2 Hamilton Mercedes 1:19.668 0.188
3 Vettel Ferrari 1:19.850 0.370
4 Kvjat Red Bull 1:20.398 0.918
5 Ricciardo Red Bull 1:20.399 0.919
6 Bottas Williams 1:20.448 0.968
7 Massa Williams 1:20.567 1.087
8 Verstappen Toro Rosso 1:20.710 1.230
9 Perez Force India 1:20.716 1.236
10 Hulkenberg Force India 1:20.788 1.308
11 Sainz Toro Rosso 1:20.942  
12 Grosjean Lotus 1:21.038  
13 Maldonado Lotus 1:21.261  
14 Ericsson Sauber 1:21.544  
15 Räikkonen Ferrari 1:22.494  
16 Alonso McLaren 1:21.779  
17 Nasr Sauber 1:21.788  
18 Rossi Manor 1:24.136  
19 Stevens Manor 1:24.386  
20 Button McLaren 1:26.000