Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Verstappen po trestu blízko vyloučení ze závodu

Verstappen po trestu blízko vyloučení ze závodu

Potrestán za ignorování vlajek i předjíždění mimo trať.

Mladý Max Verstappen je po skvělé nováčkovské sezoně a po tom, co nás potěšil několika krásnými i odvážnými předjížděcími manévry, považován za budoucí hvězdu F1, sezónu však zakončil snad nejhorším možným způsobem. Nejenže nezískal body, protože si během závodu tvrdě přebrzdil jednu sadu pneumatik, ale i kdyby skončil na bodované pozici, přišel by o ni kvůli penalizacím.

Jezdci Toro Rosso byl udělen trest průjezdu boxovou uličkou, který se po závodě mění na 20 sekundovou penalizaci. Tento trest mu stevardi udělili za nerespektování modrých vlajek, když se za něj dostal Lewis Hamilton bojující o vítězství. Kvůli tomu ve výsledkové tabulce klesá z dvanácté na šestnácté místo a na super-licenci mu byly přičteny dva trestné body.

Další trest dostal za předjetí Jensona Buttona mimo trať. Za tento prohřešek mu byl udělen 5 sekundový trest a na konto přibyl další trestný bod.

Součet Verstappenových trestných bodů nasbíraných během sezóny 2015 tak vyletěl z pěti na osm. Pravidla říkají, že pokud jezdec během 12 měsíců nasbírá 12 nebo více trestných bodů, automaticky dostane zákaz startovat v následující velké ceně, což by znamenalo nejen stratu příležitosti získat body, ale také pořádnou ostudu. První dva body, udělené za monackou kolizi s Romainem Grosjeanem, se Holanďanovi vymažou až 24. května. Do té doby by měl raději sekat dobrotu.