Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Tři týmy chtějí peníze dříve

Tři týmy chtějí peníze dříve

Force India, Sauber a Manor potřebují zaplatit dodavatelům.

Tři týmy požádaly o předčasné vyplacení části jejich podílu na společných příjmech F1. Bernie Ecclestone na základě výsledku poháru konstruktérů rozděluje polovinu příjmů F1. Vyplácí je však postupně, a to až od února do listopadu následujícího roku. V prosinci a v lednu tedy penězovod vysychá, jenže právě v těchto měsících potřebují týmy platit svým subdodavatelům podílejících se na přípravě a výrobě nového vozu.

O zálohu jako první požádala Force India.

"Peníze přestanou proudit hned po skončení sezóny a my nechceme nic jiného, než lépe vyvážit systém a zlepšit cash-flow. Zima je přitom v tomhle ohledu nejkritičtějším obdobím," řekl Bob Fernley, zástupce indického týmu.

"Není to tak, že bychom peníze nutně potřebovali my, ale potřebujeme zlepšit situaci na straně našich dodavatelů. Jsou pod velkým tlakem a nemohou na naše platby čekat příliš dlouho. Obzvlášť to platí nyní, když stejný problém řeší několik týmů."

Loni neochota dodavatelů komponentů čekat přispěla k opoždění Force Indie s přípravou nového vozu, následkem čehož se nezúčastnila většiny zimních testů.

Force India ale není jediná, která Ecclestona žádá o jednorázovou pomoc, nebo rovnou změnu systému. Oficiální žádost již zaslal i švýcarský Sauber a nejmenší tým F1, anglický Manor. Loni Ecclestone vyhověl stejné žádosti Force Indie, Sauberu a Lotusu.